Este 6:01 într-o marți dimineață și am fost cu poliția de stat când au percheziționat acest apartament din nord-vestul Germaniei, scrie CBS care a difuzat un reportaj în care jurnalistii au însotit politia germana.
Înăuntru, șase ofițeri înarmați au percheziționat casa unui suspect, apoi i-au confiscat laptopul și telefonul mobil. Procurorii spun că acele electronice ar fi putut fi folosite pentru a comite o infracțiune. Crima? Postarea unui desen animat rasist online. Exact în același timp, în Germania, au avut loc peste 50 de percheziții similare. O parte din ceea ce spun procurorii este un efort coordonat de a reduce discursul instigator la ură online în Germania.
- CBS: Care este reacția tipică când poliția apare la ușa cuiva și spune: „Hei, credem că ai scris asta pe internet”?
Dr. Matthäus Fink: Se spune... în Germania spunem: „ Das wird man ja wohl noch sagen dürfen”. Așa că suntem aici cu infracțiuni de vorbire, o postare pe internet, iar oamenii sunt surprinși că este chiar ilegal să postezi astfel de cuvinte.
- CBS: Ei nu cred că a fost ilegal?
Dr. Matthäus Fink: "Nu. Ei nu cred că a fost ilegal. Și ei spun: „Nu, aceasta este libertatea mea de exprimare”. Și noi spunem: „Nu, aveți și libertatea de exprimare, dar are limitele ei"
Interpretarea acestor limite este parte a sarcinii dr. Matthäus Fink, Svenja Meininghaus și Frank-Michael Laue: câțiva dintre procurorii de stat însărcinați cu supravegherea legilor solide ale Germaniei privind discursul instigator la ură, online. După cel mai întunecat capitol al său, Germania și-a întărit legile de exprimare. După cum explică procurorii, constituția germană protejează libertatea de exprimare, dar nu și discursul instigator la ură. Și aici devine complicat, legea germană interzice orice discurs care ar putea incita la ură sau este considerat insultător.
- CBS: Este ilegal să afișați simbolismul nazist, o svastică sau să negați Holocaustul. Asta e clar. Este o crimă să insulti pe cineva în public?
Svenja Meininghaus: Da.
Frank-Michael Laue: Da, este.
- CBS: Și este o crimă să-i insulti și online?
Svenja Meininghaus: Da.
Dr. Matthäus Fink: Amenda ar putea fi și mai mare dacă insultați pe cineva pe internet.
- CBS: De ce?
Dr. Matthäus Fink: Pentru că în internet rămâne acolo. Dacă vorbim față în față, tu mă insulti, eu te insult, bine. Se termina. Dar dacă ești pe internet, dacă te jignesc pe tine sau pe un politician.
- CBS: Rămâne pentru totdeauna.
Matthäus Fink: Da
Procurorii au explicat că legea germană interzice, de asemenea, răspândirea de bârfe rău intenționate, amenințări violente și citate false.
- CBS: Dacă cineva postează ceva care nu este adevărat și apoi altcuiva îl repostează sau da un like, comite o crimă?
Svenja Meininghaus: Da, și în cazul repostării este o crimă, pentru că cititorul nu poate distinge dacă tocmai ai inventat asta sau doar l-ai repostat. La noi e la fel.
Pedeapsa pentru încălcarea legilor privind discursul instigator la ură poate include închisoare pentru recidivisti. Dar, în cele mai multe cazuri, un judecător percepe o amendă grea și uneori - își păstrează dispozitivele.
- CBS: Cum reacţionează oamenii când le iei telefoanele?
Frank-Michael Laue: Sunt șocați. Este un fel de pedeapsă dacă îți pierzi smartphone-ul. E chiar mai rău decât amenda pe care trebuie să o plătești.
- CBS: Pentru că toată viața ta este de obicei pe telefonul tău acum.
Aplicarea legilor de vorbire vechi de zeci de ani ale Germaniei în lumea online a fost accelerată după ce un asasinat, alimentat de internet, a transmis unde de șoc în țară. În 2015, un videoclip al unui politician local pe nume Walter Lübcke a devenit viral după ce acesta a apărat politica progresivă de imigrație a cancelarului de atunci Angela Merkel .
Svenja Meininghaus: Oamenii cu o viziune politică foarte corectă asupra lumii au început să transmita ură pe internet. Au început să insulte. Au început să incite oamenii să omoare. Și asta a durat aproximativ patru ani.
- CBS: Online.
Svenja Meininghaus: Da. Până în 2019, așa că la patru ani după ce a ținut acel discurs, a fost împușcat în cap și a murit pe loc. Așa că acesta a fost unul dintre cazurile în care vedem că ura online poate găsi uneori o cale în viața reală și apoi poate răni oamenii.
După ce un bărbat cu legături cu neo-naziștii a fost arestat, Germania a intensificat crearea grupurilor sale operaționale de ură online. Există 16 unități în toată țara, fiecare cu o echipă de anchetatori. Frank-Michael Laue, un procuror penal de carieră, conduce unitatea din Saxonia Inferioară.
- CBS: La câte cazuri lucrați în orice moment?
Frank-Michael Laue: În unitatea noastră, avem aproximativ 3.500 de cazuri pe an.
Nouă anchetatori lucrează din acest birou într-un tribunal transformat. Laue spune că primesc sute de sfaturi pe lună de la poliție, grupuri de supraveghere și victime. Cel mai rău din internet este împachetat în dosare roșii, pline cu tipărite de insulte online, amenințări și ură.
Frank-Michael Laue: Aceasta este o infracțiune, așa că...
- CBS: Ce spune asta?
Frank-Michael Laue: (limba germană „Kletterpark für Flüchtlinge”)
- CBS: Deci ei sugerează ca copiii refugiați să se joace în firele electrice. Bine.
Frank-Michael Laue: În acest caz, acuzatul a trebuit să plătească, 3.750 de euro...
- CBS: Uau.
Frank-Michael Laue: Nu este ieftin.
- CBS: Nu este.
Pentru a-și construi cazurile, anchetatorii parcurg rețelele sociale și folosesc date publice și guvernamentale. Laue spune că uneori, companiile de social media vor oferi informații procurorilor, dar nu întotdeauna. Deci, grupul de lucru angajează anchetatori speciali de software pentru a ajuta la demascarea utilizatorilor anonimi.
- CBS: Deci asta sugerează că ucizi oameni care caută azil aici.
Laue spune că unitatea sa a urmărit cu succes aproximativ 750 de cazuri de discurs instigare la ură în ultimii patru ani. Dar un caz din 2021 care implică un politician local pe nume Andy Grote a captat atenția țării. Grote s-a plâns de un tweet, care l-a numit „pimmel”, un cuvânt german pentru anatomia masculină. Acest lucru a declanșat un raid al poliției și acuzații de cenzură excesivă din partea guvernului. După cum ne-au explicat procurorii, în Germania, este în regulă să dezbatem politică online. Dar poate fi o crimă să numești pe oricine „pimmel”, chiar și pe un politician.
- CBS: Așa că se pare că ai spune: „Este în regulă să critici politica unui politician, dar să nu spui „Cred că ești un prost și un idiot”.
Dr. Matthäus Fink: Exact. Comentarii de genul Tu ești fiu de cățea.” Scuză-mă că le folosesc, dar aceste cuvinte nu au nicio legătură cu o discuție politică sau cu o contribuție la o discuție.
Civilitatea este mai mult decât o poruncă, pentru germani regulile sunt Evanghelie. Chiar și pe o stradă liniștită, semnalul trecerii de pietoni este respectat cu devotamentul unui călugăr. Dar unii de aici se îngrijoreazăca, prin supravegherea internetului, Germania este în retragere.
- CBS: Critica este că știți, aceasta se simte ca supravegherea pe care Germania a efectuat-o acum 80 de ani. Cum raspunzi la asta?
Josephine Ballon: Nu există supraveghere.
Josephine Ballon este CEO al HateAid, o organizație pentru drepturile omului din Berlin, care sprijină victimele violenței online.
- CBS: În Statele Unite, mulți oameni se uită la asta și spun: „Acest lucru restricționează libertatea de exprimare. Este o amenințare la adresa democrației”.
Josephine Ballon: Libertatea de exprimare are nevoie de limite. Și în cazul Germaniei, aceste granițe fac parte din constituția noastră. Fără limite, un grup foarte mic de oameni se poate baza pe libertatea nesfârșită de a spune orice doresc, în timp ce toți ceilalți sunt speriați și intimidați.
- CBS: Și teama ta este că dacă oamenii sunt atacați în mod liber online, se vor retrage din discuție?
Josephine Ballon: Aceasta nu este doar o teamă. Are deja loc, deja la jumătate dintre utilizatorii de internet din Germania le este frică să-și exprime opinia politică și mai rar participă la dezbateri publice online. Jumătate dintre utilizatorii de internet.
Renate Künast este un politician german proeminent. În 2015, această meme a membrului Partidului Verzilor a apărut pe Facebook, sugerând în mod fals că ea a spus că fiecare german ar trebui să învețe limba turcă.
- CBS: Nu ai spus asta niciodată.
Renate Künast: Nu am spus asta niciodată. Și asta îmi dăunează reputației. Pentru că oamenii spun — cred că e puțin nebună. Doamne, cum poate spune asta?
Künast, un politician de 40 de ani, spune că a început să primească online amenințări și comentarii pline de ură de la utilizatori anonimi.
- CBS: Ți-ai petrecut viața în politică. Ce a fost diferit în ceea ce s-a întâmplat online?
Renate Künast: Primul punct a fost că a fost mult mai personal, „Arăți atât de urât. Ești o femeie bătrână. Tu... știm unde locuiești”. Sau chiar... "Ar trebui să fii violata de un grup de bărbați, ca să vezi ce fac toți acești imigranți."
- CBS: Deci aceasta nu a fost o conversație ridicată. Acest lucru a fost foarte personal și foarte urât.
Renate Künast: A fost foarte personal.
Künast i-a cerut lui Meta să șteargă toate citatele false atribuite ei în întreaga lume.
Renate Künast: Și au fost uimiți. "Ce? Nu putem face asta", au spus ei. „Doar prin software, software-ul nu este capabil să facă față tuturor acestor lucruri.” Și trebuie să obținem o mulțime de angajați noi. Și... am spus da, este dreptul meu personal. Este reputația mea.
Künast a dat în judecată Facebook și a câștigat. Anul trecut, într-un caz de referință, un tribunal german a decis că Meta a trebuit să elimine toate citatele false atribuite ei. Meta este atrăgătoare.
Renate Künast: Această instanță a spus că, în cazul funcționarilor publici, care au funcții publice și locuri de muncă, este de interes public ca drepturile lor personale să fie protejate.” Pentru că altfel nimeni nu ar merge pentru aceste locuri de muncă, știi? Asta ar dăuna democrației.
- CBS: După toate acestea, vedeți acum comentarii mai puțin urâte pe fluxurile dvs. de socializare?
Renate Künast: Da, există comentarii mai puțin pline de ură. Și a existat un tweet care spunea: „Nu-i spune asta, te-ar duce în instanță”.
- CBS: Îi poți da în judecată.
Renate Künast: S-ar putea să-i dau în judecată.
Anul trecut, Uniunea Europeană a implementat o nouă lege care impune companiilor de social media să oprească răspândirea conținutului dăunător online în Europa sau să se confrunte cu amenzi de milioane de dolari. Dar Josephine Ballon de la HateAid spune că unele companii de social media încă nu respectă noua lege.
Josephine Ballon: Mi-ar plăcea ca companiile de social media să fie un loc mai sigur decât sunt acum. Dar ceea ce vedem este că moderarea conținutului lor nu este cuprinzătoare. Uneori pare să funcționeze bine în unele zone, dar în multe zone pur și simplu nu este.
În prezent, Comisia Europeană investighează dacă compania de socializare X a lui Elon Musk a încălcat legea UE privind conținutul digital. Musk, care a fost criticat pentru că a folosit X pentru a promova partidul de extremă dreaptă din Germania înaintea alegerilor de săptămâna viitoare, a acuzat UE de cenzură și ură față de democrație. Dar în Saxonia Inferioară, procurorii susțin că protejează democrația și discursul introducând o notă de ordine germană în rețeaua mondială indisciplinată.
- CBS: Tu faci toată munca asta. Voi lansați toate aceste investigații. Amendați oameni, uneori îi puneți în închisoare. Are vreo diferență dacă este un web mondial și există multă ură acolo?
Dr. Matthäus Fink: Aș spune că da, pentru că care este opțiunea? Opțiunea este să spui: „Nu facem nimic?” Nu. Suntem procurori. Dacă vedem o crimă, vrem... să o investigăm. E multă muncă și există și granițe. Nu este un domeniu fără lege.
CBS is loving this ????!!
— Juanita Broaddrick (@atensnut) February 17, 2025
UNBELIEVABLE German Law denouncing Free Speech.
pic.twitter.com/ZC26KPHIu9
“Free speech needs boundaries… Without boundaries, a very small group of people can rely on endless freedom to say anything that they want, while everyone else is scared and intimidated,” says Josephine Ballon, CEO of HateAid. https://t.co/YjlBa7YJ3s pic.twitter.com/xqI88oiiO2
— 60 Minutes (@60Minutes) February 17, 2025
????CBS just aired this footage they took of German police raiding a home and seizing electronics over a meme pic.twitter.com/EqJ7moDHCd
— End Wokeness (@EndWokeness) February 17, 2025