O provocare de 24 de ore - 24 h challenge- circulă în mediul online, victimele fiind copiii şi adolescenţii. Ei sunt îndemnaţi să se ascundă în magazine sau centre comerciale timp de 24 de ore, iar după ora închiderii să-şi construiască cazemate şi să-şi petreacă timpul cum vor până dimineaţa, la deschidere.
Autoritățile britanice au avertizat că, deşi provocarea poate părea inofensivă, copiii ar putea fi răniți în timp ce se ascund în depozite și magazine, aşa cum cere provocarea, relatează thesun.co.uk.
Un băiat în vârstă de 11 ani a declanșat o amplă acţiune de căutare a poliţiei după ce a dispărut, pentru ca apoi să se descopere că se ascundea în Ikea, luând parte la provocarea care a creat deja isterie.
Printre primii care au lansat provocarea sunt doi adolescenți belgieni care s-au ascuns peste noapte în dulapurile de haine. De atunci, sute de videoclipuri au fost postate online, împărtășind experienţele lor, tot mai mulţi copii ascunzându-se în magazine, inclusiv în parcuri de distracţii, gropi, autobuze și la McDonald's.
Mai multe magazine și companii s-au pronunțat împotriva acestei provocări, spunând că participanții ar putea fi urmăriţi penal.
Poliția din South Yorkshire a subliniat pericolele provocării 24 de ore și implicațiile acesteia după dispariția copiilor. Detectivul inspector Anna Sedgwick a spus:" Pentru prea mulți tineri această nebunie pe Internet poate părea un pic distractiv sau un mod de a impresiona în social media, dar riscurile și răul care ar putea fi produse nu sunt deloc pline de umor, ci ar putea fi catastrofale.
"Depozitele și departamentele de cumpărături conțin stocuri, cantități mari de obiecte grele care ar putea cădea cu ușurință și ar zdrobi pe cineva dacă sunt mutate incorect sau folosite pentru a construi cazemate improvizate. Există, de asemenea, riscul potențial de defecțiuni electrice și de incendii, care ar putea avea consecințe devastatoare. Pe lângă riscul de siguranță, copiii fac adesea acest lucru fără cunoștința părinților, ceea ce ar putea conduce la căutări masive sau chiar ar putea fi daţi dispăruţi.
Acest lucru nu numai că provoacă frică și îngrijorare pentru părinți, prieteni, familie și comunitatea locală, dar poate fi, de asemenea, o pierdere de timp valoros pentru poliţie, care l-ar putea folosi pentru a răspunde unei situații critice
În prezent se desfășoară activități cu școlile locale și grupurile comunitare, pentru a crește gradul de conștientizare în rândul părinților a pericolelor acestei provocări pe internet și, subliniind gravitatea isteriei, tinerii poate se vor gândi de două ori înainte de a răspunde provocării
"Ca și părinte, aș dori să fac apel la ceilalţi părinți, să mă adresez copiilor lor și să-i îndrum. Câteva sfaturi ar putea salva viața copiilor", a mai spus detectivul