Economistul american Richard Thaler, unul dintre părinții fondatori ai economiei comportamentale, a câștigat Premiul Nobel pentru Economie din acest an, relatează BBC.
Prof. Thaler, de la Universitatea din Chicago Booth este co-autor al volumului Nudge, un best-seller la nivel global, care tratează modul in care oamenii fac alegeri greşite sau iraţionale.
Comitetul Nobel a argumentat alegerea prin faptul că Thaler că a demonstrat că "nudge- influenţarea comportamentului" - un termen pe care l-a creat - poate ajuta oamenii să aibă un control mai bun. El va primi 9 milioane de coroane suedeze. "Voi încerca să-i cheltuiesc cât mai irațional posibil!" a spus economistul în vârstă de 72 de ani.
Activitatea Prof. Thaler a dus la înființarea în Marea Britanie a unei unități de nudge sub fostul prim-ministru David Cameron. A fost lansat în 2010 pentru a găsi modalități inovatoare de schimbare a comportamentului public.
Unul dintre membrii juriului premiului Nobel, Per Stroemberg, a declarat că lucrarea profesorului Thaler trateazp modul în care psihologia umană modelează deciziile economice.
"Constatările lui Richard Thaler au inspirat mulți alți cercetători care au mers pe urmele lui și au pregătit calea pentru un nou domeniu în economie pe care îl numim economie comportamentală", a spus Stroemberg.
Comitetul a mai spus că viziunile profesorului Thaler au ajutat oamenii să recunoască trucurile de marketing și să evite deciziile economice nepotrivite.
În special, lucrările sale au abordat modul de "a îndemna" oamenii să-şi facă mai multe planuri pe termen lung, cum ar fi economiile pentru pensie.