Acordul OMS privind pandemiile, aproape de a fi finalizat: „O poveste incredibilă se scrie chiar acum” spune șeful OMS

12 Apr 2025
Acordul OMS privind pandemiile, aproape de a fi finalizat: „O poveste incredibilă se scrie chiar acum” spune șeful OMS

Statele membre ale OMS ajung la „un acord de principiu” pentru a proteja mai bine lumea de viitoarele pandemii. Textul mai trebuie validat în sfârșit la Adunarea Mondială a Sănătății, care urmează să aibă loc în mai la Geneva, scrie FranceInfo

„O poveste incredibilă se scrie chiar acum”, a salutat directorul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în timp ce delegații statelor membre ale OMS au ajuns, după mai bine de trei ani de negocieri intense, la un „acord de principiu” asupra unui text menit să protejeze mai bine lumea de viitoarele pandemii. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 12 aprilie, de copreședinta organismului de negociere, citată de AFP.

„Când statele se unesc, lucrurile avansează”, a transmis președintele francez Emmanuel Macron pe platforma X, salutând o „decizie crucială” în favoarea unui „nou sistem care să ne protejeze mai bine”. La rândul său, ministrul francez al Sănătății, Catherine Vautrin, a subliniat că „acordul de principiu privind tratatul pandemiilor este o etapă esențială pentru securitatea sanitară globală”.

Negociatorii urmează să se reunească din nou pe 15 aprilie, la Geneva, pentru a finaliza textul și a-și da acordul final. Documentul va fi apoi supus votului în cadrul Adunării Mondiale a Sănătății, programată pentru luna mai, tot la Geneva, unde toate statele membre OMS trebuie să îl adopte oficial.

Un text aflat în discuție din 2021

În decembrie 2021, la doi ani după izbucnirea pandemiei de COVID-19 care a făcut milioane de victime, țările membre ale OMS au decis să elaboreze un cadru global pentru prevenirea și gestionarea pandemiilor, pentru a evita repetarea greșelilor grave din trecut. Însă acest efort s-a desfășurat într-un context tensionat, marcat de o criză profundă a multilateralismului și a sistemului sanitar global, agravată de tăierea bruscă a ajutorului internațional decisă de președintele american Donald Trump.

Acum, acordul pare mai aproape ca oricând. Cu toate acestea, doar experiența va dovedi dacă va rezista în fața celei mai dure provocări: o viitoare pandemie. Iar potrivit șefului OMS, întrebarea nu este dacă va avea loc, ci când. Printre semnalele de alarmă se numără gripa aviară H5N1, care continuă să infecteze noi specii, focarele de rujeolă raportate în 58 de țări și răspândirea virusului mpox în Africa. Acestea sunt avertismente clare că lumea trebuie să fie pregătită.

Alte stiri din Externe

Ultima oră