Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov) este sfântul ocrotitor al Bucureștilor, canonizat în 1955. S-a născut în secolul al XIII-lea (după alte surse, în secolul al XV-lea, iar după sinaxarele Bisericii bulgare, în secolul al XVII-lea) în satul Basarabovo din Bulgaria.
Se crede că inițial a fost păstor, pentru ca mai târziu să îmbrace haina monahală la o mănăstire situată nu departe de satul natal. Moaștele sfântului au fost depuse la biserica din Dealul Mitropoliei din București în secolul al XVIII-lea. Biserica Ortodoxă Română și cea Bulgară îl prăznuiesc la data de 27 octombrie.
Mulţi ani nimeni n-a ştiut de trecerea la cele veşnice a Sfântului Cuvios Dimitrie. După ce vestea descoperirii moaștelor s-a aflat atât în sudul Dunării, cât şi în nord, numeroşi credincioşi de pe ambele maluri se îndreptau spre satul Basarabov pentru a se închina sfintelor sale moaşte şi a cere Sfântului Dimitrie ajutor în faţa lui Dumnezeu.
Între anii 1768-1774 în timpul războiului ruso-turc, generalul rus Petru Salticoff a dorit ca sfintele moaşte să fie ridicate şi trimise în Rusia. Ajungând cortegiul cu racla în Bucureşti, un negustor bogat şi mitropolitul Ţării Româneşti l-a rugat pe general să lase sfintele moaşte ale Sfântului Cuvios Dimitrie poporului român, ca o mângâiere pentru pagubele materiale şi suferinţele îndurate de români în cursul acelui război.
Cererea a fost ascultată şi moaştele au fost aşezate cu mare cinste în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti în iulie 1774. În felul acesta, Sfântul Dimitrie cel Nou sau Basarabov a devenit ocrotitorul Bucureştilor şi al întregii Ţări Româneşti.
Sfântul Cuvios Dimitrie a fost proclamat oficial Ocrotitorul oraşului Bucureşti de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793), iar din anul 1955, cultul său a fost generalizat în toată ţara.
În timpul Primului Război Mondial moaștele Sfântului au fost furate de soldații bulgari însă Înaltul Comandament german, temându-se de revolta populației Bucureștiului ocupat, a ordonat recuperarea lor. Legenda spune că în momentul trecerii Dunării moaștele s-au îngreunat iar bulgarii nu l-au mai putut ridica însă potrivit documentelor germane moștele au fost recuperate în dreptul localității Daia de soldații germani și aduse sub escortă puernic înarmată la București.