Marius Tucă la 50 de ani

04 Sep 2016 | scris de Prof. dr. Stelian Neagoe
Marius Tucă la 50 de ani

Marius Tucă este contemporanul nostru de excepție. Este strălucitul exemplu de reușită deplină, perenă, în panopliacelor peste două decenii de tranziție românească sui generis.

Oltean din străvechiul ținut al Romanaților, și-a încălzit sufletul și călit voința sub strălucirea mirifică a soarelui fierbinte ce dogorește sudul Micii Valahii.

S-a școlit în orașul cu conotații romane - Caracal, a copilărit în imensul verde al câmpiei Islazului istoric, și când s-o apuce pe hălăduitele bulevarde universitare bucureștene, i-a căzut Revoluția în drum.

Cu o intuiție înnăscută uluitoare, a urcat creasta uriașului val ce părea că mătură totul în cale, pentru ca în urma-i să fie edificată o lume nouă,

A trăit cu frenezie clipele, anii, și a riscat plusând în necunoscut - pentru ca într-un final să se desprindă în învingător, câștigător al unei curse pe undeva apocaliptice: realizatorTV faimos, nepereche, ziarist-făcător de publicații asezonate cu CD-uri de colecție ce-i poartă pecetea inconfundabilă.

Ani după ani a ținut capul de afiș în mass-media, devenind un simbol, reper pentru generațiile de confrați consacrați ori în formare profesională.

În nelipsita-i servietă de la începuturi se credea că Marius Tucă își pitula modestia, când, de fapt, purta în ea atuu-rile biruitorului. Gânduri și idei sublim de imposibille la prima ochire le translata miraculos în certitudini spectaculoase.

Prietenul nostru singular nu este un habotnic, nu vrea ca în taina nopții să fure luna de pe cer. Conștient de valoarea sa, și-a depășit de mult limitele, ajungând astăzi primus inter pares în importante segmente ale culturii naționale.

Îl cunosc de mulți minunați ani. A purtat războaie cumplite, câteva chiar vesele, însă n-a pierdut niciunul. Rarele bătălii ale înfrântului a știut să le gestioneze, melancolic, pe calea uitării.

În România de azi, este unul din puținii veritabili "paznici ai Cetății"! Veghează asupra torentului vieții civice, se implică măsurat, cu tact, în activităși selecte cultural-artistice de succes. Argumente pentru afirmațiile mele? Să ne amintim "Milionarii de la miezul nopții", "Marius Tucă Show", "Jurnalul Național" cu puzderia de suplimente, colecții care mai de care mai atractive, "Biblioteca pentru toți" cu care a cărat în casele oamenilor netematele literaturii românești, festivalurile "Folk you", "Tarafuri și fanfare", cel al Teatrului Național din Caracal, site-ul miscareaderezistenta.ro. Și, mai nou, postul cultural de radio "Smart FM".

Toate aceste manifestări inedite, derulate ori cu derulare în curs, fac parte din proiectul de țară numit "Mișcarea de Rezistență", marca Marius Tucă. Este puțin lucru? Este cu siguranță operă cu asupra de măsură într-o viață strâmtă de muritor!

Griji, nevoi, necaz, durere - nu l-au ocolit pe omul obișnuit să trăiască la ote înalt amețitoare. Pe toate le-a înfruntat bărbătește, le-a petrecut în pustie, rămânând cel care este ocrotit de dumnezeirea în care crede cu stoicism și fervoare.

Marius Tucă iubește frumosul, adevărul, dreptatea. Închină poeme pline de lirism eternului feminin. În ultima vreme l-a prins și l-a ancorat un fel de mecenat pentru luminile rampei. O ipostază ce i se potrivește ca o mănușă.

Marius Tucă cel înalt, elegant, blând-ironic și sufletist își poartă semeț printre noi silueta-i majestuoasă.

La mulți ani!

Cu tot dragul, destin luminos!

Prof. Stelian Neagoe

Alte stiri din Calendar

Ultima oră