Astăzi este ziua ta - Şerban Pavlu

29 Iun 2017 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Şerban Pavlu

Printre puţinii actori tineri care au debutat după 1990 şi au izbândit în toate – teatru, film, televiziune – Şerban Pavlu este cunoscut de majoritatea românilor în ordine inversă, adică, în primul rând din show-ul Tv “În puii mei” ori din virala reclamă cu “Văru”, de mulţi din lunga listă de filme în care a jucat şi de cei puţini din piesele de teatru, deşi adevărata sa valoare artistică este, “pentru cunoscători”, exact ordinea enunţată mai sus.

 Dar nu ordinea este importantă, ci faptul că Şerban Pavlu a intrat deja în conştiinţa colectivă a consumatorului de teatru, film şi televiziune, ceea ce îl face să fie, fără tăgadă, unul dintre cei mai importanţi şi apreciaţi actori contemporani.

S-a născut la 29 iunie 1975, în București, și și-a petrecut copilăria „pe asfalt”, pe strada Nicolae Titulescu, acolo unde în acea vreme se dărâmau case și se construiau blocuri noi, spre bucuria copiilor care, în sfârșit, găseau un teren propice pentru joaca de-a hoții și vardiști sau de-a v-ați ascunselea.

 La școală, a fost un elev de mijloc din două motive: pentru că-i plăcea enorm să citească (devora biblioteci) și credea că este suficient să fie atent pentru a învăța lecția din clasă și pentru că, din clasa I până în clasa a VII-a, a făcut polo pe apă. Din păcate, a contactat o hepatită, s-a lăsat de polo, dar, în liceu, s-a apucat de baschet

Cu teatrul a avut prima experiență la 10 ani, asta după ce părinții îl luaseră la spectacole, încă de la 4-5 ani, și observase cum e cu luminile, cu decorul, cu ce se întâmplă în spatele scenei, etc., prinzând câteva idei despre ceea ce credea el că înseamnă „a face regie”.

 Astfel, cum în școala generală erau tot felul de serbări, se oferă voluntar să se ocupe de regia unei piese de teatru. A luat o bucată dintr-o carte foarte dragă lui „Recreația mare”, a lui Mircea Sântimbreanu, și-a „dramatizat-o”. Cu un robot în rolul principal. A fost un succes!

Îmbătat și motivat de reușita de atunci, în clasa a XII-a decide să dea la teatru la secția regie. Noroc cu o prietenă de familie, actriță la Odeon (Irina Mazanitis), care i-a spus că este cam tânăr pentru regie și că trebuie să încerce mai întâi actoria. Așa a ajuns să cunoască, din fericire, teatrul experimental „Podul”. S-a simțit ca peștele în apă! Dă examen la UNATC „I.L.Caragiale” și absolvă, în 1997, la clasa profesorului Alexandru Repan.

Debutează în facultate la un spectacol de Felix Alexa „Roberto Zucco”, însă urmează să fie cu adevărat cunoscut începând cu rolul lui Nicu în „Terminus Paradis”, dar și în cel al regizorului în „Cea mai fericită fată din lume”. Televiziunea își face și ea treaba, întipărindu-i imaginea în conștiința publicului larg grație emisiunii „În puii mei” sau datorită serialului „Umbre”.

La rându-le, reclamele agresive vin să pună cireașa pe tort, propulsând figura lui Șerban Pavlu pe toate canalele media și toate panourile publlicitare. Însă, mărturie a talentului său de necontestat stă Premiul Gopo, în 2013, pentru cel mai bun rol principal în filmul „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude.

Astăzi, premiul cel mare al vieții, evenimentul major al momentului este faptul că împlinește 42 de ani. Să-i urăm toate cele bune, să se bucure alături de familie și de cei dragi, multă sănătate, fericire și roluri care să-i aducă premii din ce în ce mai importante. La mulți ani, Șerban Pavlu!

Alte stiri din Calendar

Ultima oră