Astăzi este ziua ta - Florin Piersic

26 Ian 2020 | scris de Dănuț Deleanu
Astăzi este ziua ta - Florin Piersic

A fost, de departe, cel mai iubit, cel mai adulat, cel mai aclamat, cel mai venerat, cel mai răsfăţat june prim al istoriei cinematografiei româneşti de generaţii întregi de adolescente, doamne şi domniţe. Păi, când sărea Florin pe şapte cai, toate fecioarele (nerăpite!) din sălile de cinema strigau, vai!.

Când cânta, cu părul în vânt, Florin „serenade” pe scara vagonului ce ducea spre mare, în filmul „Eu, tu şi Ovidiu”, toate domniţele aflate în criza vârstei de 30 de ani oftau languros visându-se în pielea răsfăţatei Violeta Andrei.

 Iar când deşira Florin firul timpului din caierul lui Moş Vreme, atunci când îl juca pe bătrânul gârbovit de veacuri, milenii şi ere terestre, toate doamnele vârstei a treia îl asemuiau blândului Sfânt Petru străjuind porţile Edenului şi îngăduind cu gesturi domoale intrarea credincioşilor în Rai.

Plecau acasă spectatorii de la cinematograf, unii cu lacrimi în ochi, alţii extaziaţi, povestind în stânga şi-n dreapta, ce bărbat este Florin Piersic! Şi este! Cruce de bărbat, nu alta!, a fost şi rămâne unul dintre cei mai mari actori ai cinematografiei noastre, din anul 1960 încoace, dominând preţ de jumătate de secol cinematografia românească.

Au leşinat femei după el! Au dormit cu pozele lui sub pernă, şi-au dorit bărbaţi asemenea lui ori şi-au comparat soţii cu marele Florin Piersic. A fost etalon al frumuseţii şi forţei masculine!

Piesele de teatru în care a jucat? Sunt o nebunie, numai dacă am parcurge titlurile: „Act veneţian”, „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, „Oameni şi şoareci”, „Străini în noapte”, „Dulcea pasăre a tinereţii”, etc.

Cât despre Teatrul tv, intra noaptea în casele oamenilor, într-o vreme când orice act de cultură era privit ca o binecuvântare, şi-i făcea să uite de viaţa mohorâtă şi de cenuşiul dimprejur. „Visul unei nopţi de iarnă”, „Ultima haltă în Paradis”, „Jocul de-a vacanţa” au fost piese care au făcut istorie.

Nu-i mai trecem în revistă datele biografice, convinşi fiind că toată lumea îi cunoaşte şi-i ştie traiectoria luminoasă pe care a fost propulsat în constelaţia marilor actori români. Totuşi, se cuvine să amintim că Florin Piersic îşi trăieşte propria legendă, de vreme ce, din 26 ianuarie 2011, cinematograful „Republica” din Cluj a fost redenumit cinematograful „Florin Piersic”.

În acest an, de ziua sa, marele actor va organiza o petrecere la Londra, petrecere urmată de două evenimente, unul la Leicester Square Theatre, celălalt la Soho Theatre, la care și-au anunțat prezența peste 400 de români.

“Ce poate fi mai minunat decât faptul o să ne îmbrățișăm și o să fim împreună? E un vis de-al meu”, a fost mesajul său.

Se spune că, dacă îl laşi, Florin Piersic poate vorbi oamenilor, fără întrerupere, o noapte şi o zi, şi se mai spune că Florin nu îmbătrâneşte, ci doar înaintează în vârstă. Dar să n-ai grijă, maestre! Toţi oamenii, pe care i-ai făcut fericiţi de-a lungul atâtor ani, deja te percep ca-n „Jocul de-a vacanţa”, fără un timp prestabilit, fără săptămâni, fără ani.

Pentru ei vei fi mereu tânărul, fermecătorul şi îndrăgitul Florin Piersic cel fără de  vârstă, Făt-Frumosul care, ca-n basme, a călcat pe tărâmul „Tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte”. Căci nemuritor vei fi în galeria marilor noştri actori!

Astăzi, unicul, inegalabilul, Florin Piersic împlineşte 84 de ani! Să-i urăm să aibă parte de tot ce poate fi mai bun şi mai frumos pe lume, multă sănătate, bucurii alături de cei dragi, viaţă lungă ca-n poveste să-i ajungă, să facem reverenţe şi să aplaudăm. La mulţi ani, Maestre!

 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Calendar

Ultima oră