Sinaia (Cota 2000) – Valea Izvorul Dorului – Bolboci – Padina – Peștera – Piatra Arsă – Cota 2000 – Sinaia
„Ascensiunea” până la Cota 2000 e floare (de colț) la ureche. Comozi, în telecabină, admirăm peisajul și facem joc de gleznă în vederea preumblatului pe cărările de munte pe care le vom străbate îndată. Coborâm din telecabină și constatăm, că, pentru a nu ne speria de la început, poteca coboară lin de-a lungul Vâlcelului Vârfului cu Dor. Ne aducem aminte că „dor” este un cuvânt intraductibil în alte limbi și-o luăm, românește, la pas până la confluența cu Izvorul Dorului. Copleșiți și sensibilizați de atâtea doruri întâlnite în cale într-un timp atât de scurt, ne îndreptăm spre nord, în lungul văii, continuând poteca marcată cu bandă roșie, care ajunge peste muntele Lăptoci la cabana Padina.
Traseul nostru traversează pe rând Izvorul Dorului, Vâlcelul Clinului, Șoseaua Sinaia – Dichiu – Babele, Obârșia pârâului Oboarele, după care se înscrie pe versantul sudic al muntelui Nucetu spre malul lacului Bolboci. Bolborosim ceva de dor în vârful buzelor și o luăm iar, cătinel, la pas, până la Obârșia pârâului Oboare. Peisajul alpin este predominant (potecă înierbată), pentru ca mai apoi, până pe malul Lacului Bolboci, pădurea este cea care ne va însoți permanent.
De aici, pe baraj, în 15 min., ajungem la cabană unde ne oprim pentru o ceașcă de ceai cald cu rom sau o bere rece. Putem înnopta aici sau ne putem continua călătoria până la următorul loc de popas, care poate fi cabana Padina sau hotelul Padina. Dacă până acum am țopăit de colo-colo ca niște Capre Negre, parcursul acestui segment este lung și previzibil, urmând linia șerpuitoare a șoselei Sinaia – Dichiu – Babele, care, prin Cheile Tătarului sau prin Cheile Coteanu, ne va duce spre cabanele amintite.
De la Peștera, urcăm Șaua Cocoșei, din care apoi, pe “drumul lui Butnăloiu”, în aproximativ două ore de la plecare, ajungem la Piatra Arsă, și apoi, urmând marcajul (bandă galbenă), ne vom reântoarce de unde am plecat, la Cota 2000, adică la telecabina noastră dragă, unde am făcut încâlzirea cu joc de gleznă. Odată ajunși în Sinaia, respirăm ușurați și-o pornim spre casă.
Urcare: Sinaia (Cota 2000) – telecabina 15 min. – Curmătura Vârfului cu Dor – Valea Izvorul Dorului – Muntele Nucetu – Cabana Bolboci (marcaj bandă galbenă, 2-3 ore)
Coborâre: Cabana Bolboci – Cabana Padina – Hotel Peștera (șosea, cruce albastră) - Șaua Cocona – Cabana Piatra Arsă (marcaj bandă albastră, 2 ore) – Cota 2000 (marcaj bandă galbenă, aproximativ o oră) – Sinaia (telecabină).
Traseul este lung, cu un grad mediu de dificultate. Evitați să mergeți singur și calculați-vă timpul în așa fel încât ascensiunea să se facă în pas constant, care nu solicită în plus față de greutatea rucsacului (muntele se cucerește cu răbdare și înțelepciune). Luați-vă rezerve de apă (cum iarna bate la ușă, izvoarele existente pe traseu pot fi înghețate sau acoperite de zăpadă). Anunțați la cabană traseul pe care-l veți urma, pentru ca, în cazul unui accident, echipa Salvamont să poată interveni rapid.