Pierdut într-un colț de țară, Periprava, acest mic sătuc pescăresc de pe brațul Chilia, este o așezare specific lipovenească, cu arhitectură și obiceiuri tradiționale, totodată un punct de plecare spre inedite trasee din Delta Dunării. Pentru a avea parte de toate acestea, va trebui să luați o navă de pasageri din Tulcea, care coboară pe braț până la capăt, adică până la ultima stație, Periprava. După un drum superb, de aproape șase ore, care șerpuiește printre ostroave de-a lungul frontierei cu Ucraina, veți debarca pe solul nisipos al grindului Letea, într-un mic sătuc de lipoveni, desprins parcă din amintirile secolelor trecute. Acolo veți descoperi micile căsuțe lipovenești, construite din pământ și acoperite cu stuf, iar apoi, pe străduțe lungi și prăfuite, vă veți pierde în interiorul unuia dintre cele ami reprezentative sătucuri pescărești de pe tot cuprinsul Deltei.
Înainte de a vă urca în lotcă, zăboviți în sat câteva zile, pentru a cunoaște oamenii și obiceiurile acestora, dar mai ales pentru a descoperi minunățiile pădurii Letea, situată la numai un kilometru de sat. Dacă vreți să vă aventurați în păienjenișul de arbori seculari acoperiți cu liane și vegetație tropicală, va trebui să vă tocmiți un ghid dintre localnici. Abia atunci vă puteți aventura în mijlocul pădurii și o puteți străbate până în capătul celălalt, în satul Letea. Aceasta, ca și Periprava, poate fi punctul de plecare într-unele dintre cele mai deosebite trasee din Delta Dunării, care străbat principala și cea mai vastă rezervație: Roșca-Buhaiova-Letea.
Aici, în perimetrul a 12.000 de hectare strict protejate și interzise publicului, din necesitatea conservării procesului natural de evoluție și ocrotirii faunei și florei specifice, într-o îmbinare de ghioluri, mlaștini stuficole, plaiuri și păduri cu aspect tropical, pot fi observate mari colonii de pelicani, egrete, stârci, țigănuși, lopătari, etc., cât și rarități botanice și insecte unice în lume. O zonă complexă prin diversitatea formelor sale de viață. În interiorul acestui perimetru intrarea nu se poate face decât pe baza unei autorizații eliberate de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării din Tulcea. Porniți într-o astfel de călătorie va trebui să adoptați și să vă adaptați legilor și capriciilor bălții, legi care orânduiesc viața pescărească pe tot cuprinsul Deltei. Iar după ce ați găsit un bun cunoscător al locurilor și v-ați înțeles asupra prețului întregii escapade (care poate dura patru-cinci zile), nu rămâne decât să lansați barca la apă și, plutind ușor în mica ambarcațiune silențioasă, să vă lăsați conduși către inima Deltei.