Mai puțin mediatizate decât cele din Bucovina, mânăstirile din nordul Olteniei, multe dintre ele anterioare ca vechime acestora, merită pe deplin vizitate atât pentru valoarea lor spirituală și artistică, cât și pentru frumusețea sălbatică a împrejurimilor.
Ca în Moldova, se pare că și pe aici a existat tradiția trasului cu săgeata.
Zice-se că Mircea, dormind sub un nuc, avu o viziune. Să creadă în ea, că va birui. Și să construiască o mânăstire pe locul acela, cu hramul Sfintei Treimi. Și așa va birui în luptă. Ceea ce s-a și întâmplat.
Așa pare-se că a luat ființă Cozia – cea mai veche și mai celebră mânăstire din Oltenia.
Trecând pragul Coziei, pășești pe lespezile de piatră așezate pe un pământ călcat în picioare cu adâncă evlavie de secole întregi, căci, acum vreo două decenii, s-au împlinit 600 de ani de la târnosire.
Fresca din pronaos, originară din 1391, este cea mai veche pictură bizantină din mânăstirile românești. De aici și până la Tismana, pesărate precum ciupercile la poalele Carpaților, se întinde o salbă de nu mai puțin de 24 de mânăstiri (a doua zonă de densitate după nordul Moldovei, care deține 27 de mânăstiri) ale căror ziduri pot fi pinacotecile noastre din evul mediu, cu care putem sta alături de mari școli de pictură ale vremii.
Totodată, aceste ziduri au ținut strâns în ele focare de cultură, credință și spiritualitate românească, la baza cărora a stat întotdeauna ideea omului căzut, care, trecând prin vitregiile vremilor și ale soartei, prin har, prin credința în intervenția divină, se poate înălța și poate birui.
Părăsind ctitoria lui Mircea cel Bătrân, lăsăm de asemenea în urmă Mânăstirea Stânișoara și Mânăstirea Frăsinet.
Tot aici, nu departe de Băile Olănești, pe valea râului Cheia, puteți vizita într-o zonă de o frumusețe rară schitul de măicuțe Iezer.
Pe aceeași vale, și doar puțin mai sus, veți întâlni Schitul Parohic, cel înconjurat de legende haiducești și de stropii fini ai unei cascade cu ape tămăduitoare. Dacă vă aventurați și mai sus, în înălțimi, într-un spațiu montan de un farmec deosebit, veți descoperi Schitul Pătrunsa.
Evident, toate acestea după un drum ucigător, pe care doar pe jos sau cu o mașină de teren puteți pătrunde. Dar credința e mare și mersul pe jos face bine organismului!