Iubită de soare mai mult decât oricare dintre stațiunile noastre de pe Litoral, situată la aceeași latitudine cu binecunoscutele stațiuni mediteraneene San Remo, Monaco și Nisa, Mangalia are toate șansele să devină (scurtă vreme) sora mai mică a celei dintâi.
Asta fiindcă festivalul internațional de muzică ușoară și folclor „Festivalul Tinereții”, care tocmai a început, i-a dat deja aura sonoră. Înfloritoarea cetate elenă Callatis a fost întemeiată, la începutul secolului al VI-lea Î.Ch., pe locul unei așezări getice. Mai apoi, oamenii au devenit stăpânitori preț de două secole, un mileniu a stat în anonimat, pentru ca mai târziu navigatorii genovezi să o retrezească la viață, botezând-o Pangalia. A fost rândul tătarilor și al turcilor să o ia în stăpânire și să-și lase urmași care și astăzi îi străbat străzile înguste.
Cu trecerea vremii, numele i s-a schimbat în Mangalia, localitatea căpătând „carte de identitate” urbană abia în urmă cu un secol. În prezent, Mangalia este un orășel agitat ca un furnicar, vara, și liniștit ca un canton elvețian, iarna.Însă o mai frumoasă nebunie ca în aceste zile n-a mai avut de mult orașul, în mare parte totul datorându-se Festivalului Tinereții, festival care tocmai a început pe 22 iunie și va continua până pe 5 iulie. Oricine ar poposi în Mangalia și oriunde și-ar aranja tabăra provizorie, tot ar trebui să facă plajă pe fâșia de nisip cuprinsă între hotel “Mangalia” și hotel “President”.
Asta pentru că, această porțiune a orașului este cea mai cunoscută și bătătorită zonă. În spatele hotelului “Mangalia”, plaja este ceva mai îngustă și mai lină, de pe digul din apropiere putându-se pescui guvizi cât palma. Dacă o iei pe faleza de lângă mare, spre „President”, constați că plaja începe să se lățească, iar terasele de vară sunt parcă mai numeroase și mai aglomerate. Spre capăt, un miniparc de distracții, cu călușei, adună, cu toată opoziția părinșilor, toți copiii de pe plajă. Dacă preferi faleza de sus, mersul agale îți amintește de serile de promenadă atât de așteptate de Ziua Marinei.
Când însă soarele dă semne că lasă loc înserării, urcați scările falezelor și, în stânga, puteți merge să vizitați Moscheea Esmanan Sultan, puteți intra într-unul din elegantele restaurante ale orașului sau puteți merge la oricare dintre bodegile de lângă piață, pentru a bea o bere la halbă și a mânca pe săturate vestitele plăcinte dobrogene. În zonă: În împrejurimile orașului se află peștera de la Limanu și rezervația naturală Hagieni, o pădure de tip mediteraneean, cu rarități botanice și zoologice (broasca țestoasă dobrogeană, vipera cu corn dobrogeană, șarpele etc.). La sud de Mangalia se găsesc lacurile Hagieni și Limanu, precum și renumitele sate 2 Mai și Vama Veche.