Potrivit The Telegraph, hackerii americani ar fi folosit doar un computer şi un telefon mobil pentru a accesa sistemele mașinii prin intermediul conexiunii de Internet.
"Maşina poate fi localizată prin coordonatele GPS, i se poate măsura viteza şi poate fi adusă total sub control", susține Andy Greenberg, un jurnalist care deține site-ul tehnologic Wired.
Tot anul trecut, 1,4 milioane de maşini fabricate de compania Fiat Chrysler au fost rechemate în service, după ce experții în securitate avertizau că riscă să fie atacate de hackeri.
Greenberg spune că sistemul vehiculului poate fi accesat prin Uconnect, un soft instalat de Fiat Chrysler începând din anul 2013.
FBI avertizează
Recent, Administarţia naţională a traficului din SUA şi FBI au transmis un mesaj public prin care îi avertizează pe deținătorii de autoturisme că atacurile cibernetice asupra sistemului de operare al maşinii sunt o ameninţare serioasă, informează BBC News.
Cele mai sensibile sunt tehnologiile care conectează maşinile la internet, vehiculele devenind astfel vulnerabile la atacurile la distanţă.
Experții FBI spun că odată cu conectarea wireless, prin USB sau Bluetooth dintre autoturism şi un dispozitiv mobil, tabletă sau telefon, apare riscul ca hackerul să preia controlul asupra sistemelor de control ale mașinii, frâne, volan sau directie.
Potrivit FBI, hackerii pot trimite chiar mesaje false către calculatorul autoturismului prin care să anuţe un update de soft, dar care să conţină de fapt un program prin care infractorii să preia comanda asupra maşinii.