Neuropatia diabetică: Această complicaţie a diabetului, frecventă şi gravă, poate fi ţinută sub control printr-o dietă echilibrată

30 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Neuropatia diabetică: Această complicaţie a diabetului, frecventă şi gravă, poate fi ţinută sub control printr-o dietă echilibrată

Neuropatia diabetică este cauzată în principal de hiperglicemie, dar mai are ca factori de risc și vârsta, hipertensiunea, fumatul sau hiperlipidemia.
Atunci când nivelul glucozei este ridicat, crește riscul instalării neuropatiei diabetice, afecțiune care deteriorează nervii, provocând pierderea senzitivității. Această complicație se manifestă în special la nivelul membrelor inferioare prin senzații de furnicături, dureri și parestezie. Cea din urmă consecință este cu atât mai importantă cu cât face imposibil pentru bolnav să observe unele răni. Acestea sunt trecute cu vederea, se infectează, crescând riscul de amputație.

Conform SND, diabetul zaharat este cauza declanșatoare a numeroase complicații considerate la rândul lor factori de risc de dizabilitate și deces. Dezvoltarea acestor complicații pe termen lung este cauzată în cele mai multe cazuri de nivelul ridicat de glicemie. De aceea controlul periodic și adoptarea unei alimentații corespunzătoare sunt esenţiale pentru prevenția și ţinerea sub control a diabetului zaharat.

Alimentaţie echilibrată
Conf. dr. Ioan Vereșiu subliniază că, în cazurile de neuropatie diabetică, cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat, adoptarea unei diete echilibrate, bogate în legume, fructe, cereale integrale, pește și nuci permite menținerea nivelului glicemiei în limite normale.
"Persoanele cu neuropatie diabetică ar trebui să adopte și un program alimentar corespunzător, să mănance la intervale regulate și să consume porții moderate, de aceeași consistență de fiecare dată, pentru că alimentația este foarte importantă și în controlul eficient al neuropatiei diabetice", precizează conf. dr. Vereșiu.

Consumul de carbohidrați rafinați, precum paste, pâine și orez, ar trebui să fie limitat în favoarea unor carbohidrați bogați în fibre care, pentru că se digeră încet, împiedică organismul să producă mai multă insulină. O atenție deosebită ar trebui acordată și consumului de grăsimi, care ar trebui să fie unul moderat, iar alimentele ar trebui alese cu atenție, fiind indicate grăsimile nesaturate.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră