Ziua este tot mai scurta, iar noptile au devenit tot mai reci. Dimineata si seara nu mai poti sta afara daca nu ai pe tine o bluza cu maneca lunga. A trecut perioada in care puteai umbla in tinuta estivala. Administratia Nationala de Meteorologie a facut publica prognoza agrometeorologica pentru urmatoarea saptamana, iar vestile nu sunt la fel de rele precum cele care au tot venit pe parcursul verii.
Pana la 16 septembrie, vremea va fi normală sub aspect termic, la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 13 si 27°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori între 14 si 26°C, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, optime pentru continuarea lucrărilor de însămânțare la speciile de toamnă și parcurgerea fazelor de germinare și răsărire la culturile semănate până la această dată. Se întrevăd ploi locale sub formă de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, la scara întregii țări, iar local cantitățile de apă pot depăși 25-30 l/mp.
În stratul de sol 0-20 cm, cunoscut si sub termenul de ogor, conţinutul de umiditate se va menține la valori scăzute şi deosebit de scăzute, în majoritatea regiunilor agricole. Pe suprafeţe extinse din centrul și vestul țării, aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare. Pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi mai intense, semnalându-se forțări stadiale. Lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate. De asemenea, ritmurile vegetative ale culturilor de câmp vor evolua pe ansamblu normal pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui se va afla predominant la maturitate deplină și recoltare, în majoritatea zonelor de cultură. În funcție de data semănatului, porumbul își va definitiva maturitatea în ceară, plantele aflându-se la maturitate deplină și recoltare. Sfecla de zahăr din principalele bazine specializate își va continua îngroșarea axei hipocotile și acumularea zahărului în rădăcină. Cultura de cartof va înregistra fazele de uscarea vrejilor, precum și recoltarea la speciile ajunse la maturitate tehnologică, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În plantațiile pomi-viticole vor predomina acumularea zaharurilor, coacerea şi maturarea fructelor/boabelor și recoltarea la speciile ajunse la maturitate deplină. La rapița și orzul de toamnă semănate în epoca optimă se vor semnala primele faze.