Orașul pierdut al apostolilor lui Iisus tocmai a fost găsit, spun arheologii. Ei cred că Julias, oraşul apostolilor lui Iisus, Petru, Andrei și Filip, era așezat pe malul nordic al Mării Galileii, în rezervația naturală Valea Bethsaida, relatează haaretz.com.
Într-un sit arheologic cu mai multe straturi, a fost descoperită o baie avansată, în stil roman. Ceea ce indică în sine existenţa unui oraș, nu doar a unui sat de pescari, a declarat Dr. Mordechai Aviam, de la Colegiul Kinneret, pentru Haaretz.
Nimeni altul decât istoricul evreu Josephus Flavius - de fapt singura sursă care descrie existența acestui oraș - a scris că regele evreu, Philip Herod, fiul marelui rege Irod, a transformat Bethsaida, un sat de pescuit evreiesc, într-un adevărat oraş roman.
Philip a redenumit orașul "Julias" după Livia Drusilla, care după căsătorie va deveni cunoscută sub numele de Julia Augusta, mama împăratului roman Tiberius.
"Josephus a spus că regele a transformat Betsaida dintr-un sat într-un polis, un oraș ", spune Aviam. "El nu a spus că a fost construit pe sau lângă sau dedesubt, și într-adevăr, tot timpul, nu am știut unde este, dar baia atestă existența culturii urbane", a adăugat el.
Există, de fapt, trei posibile locuri pentru Julias: acesta, numit el-Araj; și alte două în apropiere de lac. După ce au descoperit în mod neașteptat baia și alte vestigii romane sub ruinele bizantine (cunoscute anterior), arheologii consideră că acest sit, din delta râului Iordan, pe malul nordic al Mării Galileii, este cel mai puternic candidat pentru a fi oraşul pierdut al apostolilor lui IIsus.
Un alt argument cheie că el-Araj este Julias constă într-o greșeală cu privire la nivelul Mării Galileii, susțin arheologii. Pe baza unor calcule, majoritatea arheologilor presupun că nivelul lacului a fost la 209 de metri sub nivelul mării în timpul perioadei romane. Prin urmare, presupun că situl el-Araj a fost sub apă până în perioada bizantină.
Stratul roman descoperit este la 211 de metri sub nivelul mării. Nivelul lacului era evident mai mic decât se credea anterior ", iar El-Araj cu siguranță nu era sub apă în perioada romană", afirmă ei.
Geologii prof. Noam Greenbaum de la Universitatea Haifa și dr. Nati Bergman de la Laboratorul Limnologic Yigal Alon Kinneret au studiat straturile și au concluzionat că situl a fost acoperit cu noroi și argilă, aduse de râul Iordan în perioada romană târzie. În perioada bizantină, situl a fost relocat, concluzionează arheologii.