Sambata, 4 iulie, va incepe la Utrecht, in Olanda, editia 2015 a Turului Frantei. Au fost anuntate numele rutierilor care timp de trei saptamani se vor lupta pentru tricoul galben. Se anunta o lupta in patru, intre Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali si Nairo Quintana. Marea Bucla nu inseamna doar ciclism. O asemenea intrecere, considerata cea mai urmarita din lume, are implicatii istorice si economice. Anul acesta, traseul a fost desenat in asa fel incat cataratorii sa nu mai fie atat de mult avantajati. Etapele de munte sunt mai scurte decat in urma cu cativa ani, la contra-timp traseul a fost si el redus si s-a pus mai mult accent pe etapele de plat sau cele din zonele deluroase.
Turul Frantei aduna la start 22 de echipe, fiecare fiind reprezentata pe traseu de cate 9 rutieri. Acestia vor pedala timp de 21 de etape, pe un traseu intins pe o distanta de 3.360 de kilometri, de la Utrecht pana la Paris, trecand prin Belgia, apoi prin Normandia si Bretania, Pirinei, Masivul Central si Alpi. Se anunta un spectacol unic, care merita urmarit etapa cu etapa. Mariustuca.ro va prezinta traseul din acest an, punctele cheie si specificul fiecarei zone.
4 iulie - Etapa I – Utrecht – 3,8 km
Este singura etapa de contratimp individual din acest an. Traseul este unul plat, dar deosebit de tehnic, cu 20 de viraje, motiv pentru care viteza de rulare nu va fi una tocmai mare. Daca se va intampla sa ploua, alegerea purtatorului primului tricou galben se va transforma intr-o adevarata loterie. Nimeni nu va risca o accidentare inca din prima zi de concurs. Favoritii zilei sunt Fabian Cancellara si Tom Dumoulin.
5 iulie - Etapa a 2-a – Utrecht – Zeeland – 166 km
Un traseu la fel de plat ca in prima zi a Turului Frantei a fost desenat si pentru ziua de duminica. Cel mai inalt punct este situat la 6 metri deasupra nivelului marii. Cursa se va incheia pe digurile de langa canalele aflate la vest de Rotterdam. Daca vantul va sufla de la nord sau de la nord-vest, atunci este de astept ca rutierii sa se grupeze pentru a sta departe de accidentarile ce pot fi provocate de caderile in lant. Foarte probabil, ziua se va incheia cu un sprint masiv, dar pana acolo ciclistii vor pedala cu stres.
6 iulie - Etapa a 3-a – Antwerp – Huy – valurit - 159,5 km
Finalul se anunta spectaculos. Pe ultimii 1.300 de metri ai traseului este o panta ce are un grad de inclinare de 15%. Froome, Contador, Nibali, Quintana, Pinot, Peraud si Bardet vor avea ocazia sa iasa la rampa in oraselul belgian. Pentru a obtine victoria de etapa, toti acestia trebuie sa stea in fata, insa e greu de crezut ca vreunul din marii favoriti va risca o accidentare intr-o etapa care nu ii poate aduce un avans mai mare de cateva secunde.
7 iulie – Etapa a 4-a – Seraing – Cambrai – 223,5 km
Este cea mai lunga etapa din editia 2015 a Turului Frantei. Pe traseu sunt sapte sectoare cu “pavate”, acestea totalizand un total de 13,3 kilometri. Si de aceasta data rutierii cu pretentii la tricoul galben vor trebuie sa dea dovada de prudenta. Anul trecut, intr-o astfel de etapa Vincenzo Nibali s-a desprins decisiv de Alberto Contador, care a cazut, si a facut un prim pas spre castigarea marii Bucle. Francezul Arnaud Demare ar putea fi castigatorul etapei.
8 iulie – Etapa a 5-a – Arras – Amiens – 189,5 km
O etapa plictisitoare, dar care s-ar putea anima pe ultimii 50 de kilometri, cand se va pedala aproape de Canalul Manecii. Organizatorii Turului Frantei n-au facut altceva decat sa le dea un ragaz rutierilor in momentul in care au “desenat” traseul acestei etape. Cursa se va incheia cu un sprint masiv, unde Mark Cavendish va da totul pentru victoria de etapa.
9 iulie – Etapa a 6-a – Abbeville – Le Havre – 191,5 km
Pentru ca in editia de acest an a Marii Bucle sunt doar sapte etape ce se pot incheia cu un sprint masiv, rutierii specializati in astfel de finaluri vor simti o presiune uriasa in aceasta etapa. Din pacate, 2015 nu s-a dovedit pana acum un sezon bun pentru sprinteri. Andre Greipel si Mark Cavendish se vor lupta cu Nacer Bouhanni, Bryan Coquard, Peter Sagan si Alexander Kristoff.
10 iulie – Etapa a 7-a – Livarot – Fougeres – 190,5 km
Dupa cateva zile in Normandia, caravana Turului Frantei va ajunge in Bretania. Pe traseul etapei exista o singura catarare, dar drumul va traversa multe dealuri intr-o zona in care vantul sufle de la vest. Ultimii cinci kilometri sunt perfecti pentru un sprint la care Greipel are prima sansa.
11 iulie – Etapa a 8-a – Rennes – Mur de Bretagne – 181,5 km
Este cea de-a doua etapa cu finalul in panta si reprezinta punctul ideal pentru ca marii favoriti sa-si testeze forma. Ultimii 80 de kilometri ai traseului vor reprezenta un lupta stransa pentru ca echipele sa-si duca in fata favoritii. Chris Froome ar putea castiga etapa daca Sky se va prezenta intr-o forma buna.
12 iulie – Etapa a 9-a – Vannes – Plumelec – 28 km
Echipa Sky s-a prezentat slab in etapele de contratimp pe echipe din Turul Italiei sau Criterium Dauphine. Favorite vor fi Orica sau BMC. Pentru a trece cu bine peste aceasta zi, rutierii cu pretentii vor cauta sa-si dozeze efortul din prima saptamana. Va fi momentul in care intre marii favoriti se va face o diferentiere.
14 iulie – Etapa a 10-a – Tarbes – La Pierre Saint-Martin - 167 km
Va fi prima zi in care rutierii vor ajunge in munti. Prima intalnire cu pantele abrupte ale Pirineilor va fi pe Col du Souder, la 1.610 metri altitudine. Ascensiunea se intinde pe 15,3 kilometri. Traseul pare desenat pentru Quintana si Froome, dar e clar ca acesta va fi momentul in care doar rutierii care vor ramane printre primii zece in clasamentul general vor putea castiga tricoul galben la Paris.
15 iulie – Etapa a 11-a – Pau – Cautarets/Vallee de Saint Savin – 188 km
O etapa de munte clasica. Rutierii vor avea multa de furca pe Col d'Aspin si Col du Tourmalet, dupa care va urma o coborare nebuna si un final cu o catarare de categorie usoara. Thomas Voeckler si Pierre Rolland s-au consacrat cu victorii in astfel de etape, insa e greu de crezut ca cine va triumfa la capatul acestei zile va fi si castigatorul de la Paris. Rutierii cu prezentii vor cauta sa mearga grupat, urmand sa amane deznodamantul pentru Alpi. Sau pentru ziua urmatoare.
16 iulie – Etapa a 12-a – Lannemezan – Plateau de Beille – 195 km
A treia zi consecutiva de catarari va fi cea mai dificila. Rutierii vor ajunge la Plateau de Beiile – 1.780 metri altitudine - dupa o catarare cu grad maxim de dificultate. Rutierii vor mai avea de trecut inainte de ultima catarare prin Col de la Core – 1.395 metri altitudine – si Port le Lers – 1.517 metri altitudine. Ziua se anunta deosebit de dificila, iar castigatorul etapei poate lua o optiune serioasa pentru castigarea tricoului galben. De aceea, rutierii creditati cu sanse mari la victoria finala vor merge grupati pana la poalele ultimei catarari. Nibali si Froome vor putea castiga etapa.
17 iulie – Etapa a 13-a – Muret – Rodez – 198,5 km
Thomas Voeckler si Tony Gallopin vor avea ocazia sa iasa la rampa intr-o etapa ce va avea un traseu valurit. Insa nici Greipel, Cavendish, Sagan, Bouhanni sau Kristoff nu trebuie subestimati daca echipele lor vor avea puterea sa ii duca in fruntea plutonului pana la linia de sosire.
18 iulie – Etapa a 14-a – Rodes – Mende – 178,5 km
Aceasta etapa se va incheia cu o catarare scurta si abrupta, de 10%, in zona aerodromului de langa Mende. Cel mai probabil, o evadare puternica si timpurie le va da o sansa mare rutierilor obisnuiti sa castige o etapa in Turul Frantei fara a avea pretentii la tricoul galben. Froome si Quintana nu trebuie scosi nici ei din calcule, mai ales daca vor veni dupa o comportare buna in Pirinei.
19 iulie – Etapa a 15-a – Mende – Valence – 183 km
Dupa doua saptamani, Turul Frantei se apropie de Alpi. Prima bucata a traseului parcurge dealurile de pe malul vestic al raului Rhone. Kristoff, Cavendish si Greipel vor avea nevoie de sprijinul echipelor pentru a putea castiga etapa ce se va incheia la Valence.
20 iulie – Etapa a 16-a – Bourg-de-Peage – Gap – 201 km
O etapa de tranzitie, desenata ca o cursa clasaica, este una dintre cele doua zile in care se va pedala pe mai mult de 200 de kilometri. Gallopin, Rui Costa sau Alexis Vuillermoz vor cauta sa se impuna la poalele Alpilor. Contador, Froome si Nibali vor astepta sa intre in munti pentru a iesi la rampa, motiv pentru care in aceasta zi nu vor face nimic spectaculos.
22 iulie – Etapa a 17-a – Digne-les-Bains – Pra Loup – 161 km
Dupa o zi de pauza, va incepe ultima parte a razboiului ce se va da anul acesta pentru tricoul galben. Principalul camp de lupta va fi Col d'Allos, o catarare de categoria I, urmata de inca o ascensiune, catarare de categoria a II-a, inainte de linia de sosire. Organizatorii isi doresc o victorie a unui francez dupa ce in urma cu 40 de ani pe acelasi traseu Bernard Thevenet a pus capat domniei lui Eddy Merckx in lumea ciclismului. Franta si-l doreste invingator pe Pierre Rolland, insa Chris Froome, de la Sky, nu va permite nimanui sa ii strice planurile.
23 iulie – Etapa a 18-a – Gap – Saint-Jean-de-Maurienne – 186,5 km
O etapa adevarata, de la sud la nord, prin Alpin o catarare de 22 de kilometri pe Col de Glandon, urmata de o coborare de 19 km. Rutierii cu pretentii care nu vor fi in tricoul galben atunci vor avea ocazia sa-si joace ultima carte in aceasta zi. Nibali, Contador sau un rutier cu nu prea multe pretentii precum Bradet vor putea triumfa.
24 iulie – Etapa a 19-a – Saint-Jean-de-Maurienne – La Toussuire/Les Sybelles – 138 km
Este anuntata cea mai grea etapa din editia 2015 a Marii Bucle. Col du Chaussy, Col de la Croix de Fer si La Toussuire vor fi scenele pe care rutierii se vor lupta pentru tricoul galben. Acolo se va da verdictul in aceea ce priveste castigatorul Turului Frantei. Nairo Quintana poate da lovitura decisiva pe un astfel de traseu.
25 iulie – Etapa a 20-a – Modane Valfrejus – Alpe d'Huez – 110,5 km
Scurt și foarte urât, asa va fi traseul etapei. Ruta a fost schimbata dupa ce in zona Col du Galibier a avut loc o alunecare de teren, astfel ca rutierii vor ajunge din nou pe Col du Croix de Fer. Vor fi doua catarari istovitoare. Este pentru a treia oara in ultimii ani cand Marea Bucla are in program o etapa cu multe catarari in penultima zi de concurs. Nibali si Quintana se anunta oamenii care vor lupta cot la cot pentru victorie.
26 iulie – Etapa a 21-a Sevres/Grand Paris Seine Ouest – Champs Elysees
Sunt 40 de ani de cand Turul Frantei se incheie la Paris, pe Champs Elysees. Se va pedala si acum in jurul Arcului de Triumf, asa cum se intampla incepand cu 2013. Castigatorul zilei va fi un sprinter, iar francezii isi doresc ca acesta sa fie Bouhanni.