Cum să nu-ți bați joc de bicicleta ta. Patru sfaturi de bun simț!

14 Mai 2015
Cum să nu-ți bați joc de bicicleta ta. Patru sfaturi de bun simț!
Modul in care te comporti cu ea conteaza foarte mult. A inceput sa fie din ce in ce mai pretentioasa si ii place sa fie intretinuta ca la carte. Are nevoie de toata atentia, altfel te lasa balta atunci cand ti-e lumea mai draga. In ultima vreme, tipii care umbla cu ea sunt din ce in ce mai rafinati. Bicicleta, caci despre ea este vorba, costa tot mai mult, iar metodele prin care este ingrijita nu sunt deloc complicate. Iata cateva greseli pe care trebuie sa le eviti pentru ca ea sa nu te dispretuiasca.

N-o spala!
Bicicleta trebuie spalata nu doar atunci cand e plina de noroi. Daca ai mereu cu tine un recipient cu bauturi care contin zahar, te paste un pericol urias. Este suficient ca pe cadru sa cada cativa stropi si incepe dezastrul. De aceea este recomandat ca dupa fiecare plimbare sa va curatati cadrul cu o laveta. De asemenea, in mod regulat trebuie sa curatati si lantul, iar pentru a nu avea surprize este bine sa faceti o examinare a intregii biciclete pentru a observa daunele minore inainte ca acestea sa provoace pagube uriase. Sa nu faceti asta insa in mod obsesiv, ci cam la 20-25 de plimbari.

Nu folosi prea mult ulei!
Stratul de ulei de pe lant nu trebuie sa fie unul prea gros pentru ca se poate transforma intr-un magnet pentru murdaria ce se poate colecta dupa fiecare plimbare. Mai mult decat atat, procesul de accelerare va fi unul mai lent. Pentru a nu avea probleme de acest gen, aplicati o picatura de ulei pe fiecare legatura, invartiti pedalele inapoi pentru a distribui uleiul, apoi folositi o carpa pentru a sterge lantul, dar si picaturile care au ajuns pe alte parti ale bicicletei.


Nu neglija ghidonul!
Toate tipurile de noroi si de praf pe care le intalnesti se aduna pe ghidon, acolo unde isi dau intalnire cu apa de ploaie, picaturi de transpiratie sau chiar de sange. In momentul in care mizeria astfel rezultata se depunde intre banda cu care ati invelit ghidonul si tija sa, atunci va incepe procesul de coroziune. Daca ai o bicicleta second-hand, schimba imediat banda cu care este este “imbracat” ghidonul. Mainile tare iti vor fi recunoscatoare pentru acest lucru.

Nu iti bate joc de cadrul bicicletei!
Atunci cand “parchezi”, cauta sa nu atingi cadrul bicicletei de vreun gard sau stalp. Cu cat faci mai frecvent acest lucru, cu atat prejudiciul va fi mai mare. Cea mai buna solutie este cricul, iar daca bicicleta nu dispune de asa ceva, sprijiniti bicicleta de ghidon si sa, in cazul in care sunteti langa un zid, sau de roata din spate, cand o puneti langa un stalp.

Alte stiri din Sport

Ultima oră