Romanii se arata tot mai indragostiti de mersul pe bicicleta, insa infrastructura de la noi din tara este departe de normalitate. Inca mai exista orase in Romania unde nu exista nici macar un metru de pista pentru biciclete. La Slobozia, Slatina, Drobeta Turnu Severin, Bacau si Alexandria, autoritatile locale nu fac nimic pentru mobilitatea urbana. In aceste orase nu exista piste pentru biciclete. Www.mariustuca.ro a pus cap la cap informatii primite de la autoritatile locale si a intocmit un clasament al celor mai “velocity” orase din Romania.
ARAD – In oras sunt 134,5 km de piste pentru biciclete, iar numarul de locuitori este de 159.000. Astfel, s-a construit un kilometru de pista pentru biciclete la fiecare 1.200 locuitori.
MIERCUREA CIUC – In oras sunt 20 de kilometri de piste pentru biciclete, iar populatia orasului numara 38.000 de locuitori. Astfel, rezulta ca la fiecare 1.900 locuitori exista cate un kilometru de piste pentru biciclete.
ALBA IULIA – Orasul Marii Uniri are 30 kilometri de pista pentru biciclete, insa autoritatile locale se mandresc cu faptul ca exista conexiune cu satele din apropiere, astfel ca reteaua ar ajunge la 70 de kilometri. In Alba Iulia locuiesc 63.000 de locuitori, ceea ce inseamna ca fiecare kilometru de pista poate fi impartit de 2.100 locuitori.
SIBIU – Orasul din sudul Transilvaniei are 63,5 km de piste pentru biciclete si o populatie de 147.000 locuitori. Rezulta ca s-a amenajat cate un kilometru de pista pentru biciclete pentru fiecare 2.300 locuitori. Amenajarea de noi piste pentru biciclete este în continuare în atenția municipalității. Anul acesta se vor crea 4,8 km de pistă pentru biciclete pe trei străzi aflate în prezent în reabilitare și un viaduct aflat în prezent în construcție.
VASLUI – Resedinta de judetul are 15 km de piste pentru biciclete si o populatie de 50.000 de locuitori. Astfel, in Vaslui exista un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 3.300 locuitori. In zona Stadionului Municipal se va amenaja o zona destinata amatorilor de free-style.
SFANTU GHEORGHE – Cel mai important oras din judetul Covasna are 14,28 kilometri de piste si o populatie de 54.000 locuitori. Rezulta ca s-a amenajat un kilometru de pista pentru biciclete la fiecare 3.800 locuitori.
ORADEA – Resedinta judetului Bihor are 41,1 kilometri de piste pentru biciclete si o populatie de 201.000 locuitori. Ca urmare, la 4.900 locuitori exista un kilometru de piste pentru biciclete.
TIMISOARA – In orasul de pe Bega sunt 60,9 km kilometri de piste pentru biciclete, iar populatia numara 306.000 locuitori. Asta inseamna ca la fiecare 5.000 de locuitori exista un kilometri de pista pentru biciclete. De cativa ani, noile lucrari de investitii in infrastructura care se realizeaza in oras au prevazute piste de biciclete, incadrate de trotuare si spatii verzi, separate de carosabil. De asemenea, este in curs de finalizare un proiect cu fonduri europene de reabilitare a malurilor Begai pe ambele parti pe o lungime de 10,9 km, care include alei si piste de biciclete.
RAMNICU VALCEA – In oras se gasesc 17,8 km de piste pentru biciclete, in vreme ce numarul locuitorilor este de 99.000 locuitori. Asta inseamna ca s-a amenajat cate un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 5.500 locuitori.
RESITA – La poalele Muntilor Semenic sunt 10,7 kilometri, iar in oras locuiesc 65.000 locuitori. Astfel, la fiecare 6.100 locuitori exista un kilometru de piste pentru biciclete. Municipalitatea a intocmit un proiect tehnic, purtand denumirea “Amenajare piste pentru biciclisti intre cartierul Lunca Barzavei si Centrul Vechi din Municipiul Resita”, care a fost depus spre finantare la Administratia Fondului pentru Mediu, dar nu au fost alocate resurse financiare prin Programul Pilot. Prin acest proiect ar urma sa se realizeze noi piste de biciclete, in lungime totala de 10.300 m. Acestea vor fi amplasate tot pe trotuar.
BISTRITA – Orasul are 9,4 kilometri de piste pentru biciclete si o populatie de 70.000 locuitori. Astfel, rezulta ca la fiecare 7.400 locuitori exista cate un kilometru de piste pentru biciclete. În anul 2012 s-a elaborat Studiul de soluţie pentru amenajare piste de ciclişti în municipiul Bistrita, întocmit de VSU GmbH Beratende Ingenieure fur Verkehr, Stadtebau, Umweltschutz, dr. ing. Thomas Baum şi Aspru Mariana- urbanist diplomat, care prevede amenajarea a 120 km de piste de ciclişti care fac legătura între zonele de interes şi zona industrială. În perioada 2015-2020 este propusă amenajarea a 34 km de piste, prin fonduri alocate din bugetul local şi POR 2014-2020. La această dată este în curs de elaborare studiul de fezabilitate pentru amenajarea de piste de ciclişti şi are în vedere amenajarea de piste de ciclişti, faţă de cele existente, în lungime totală de cca 20km. Primăria Bistriţa organizează în fiecare an, cu ocazia evenimentelor ecologice europene (Earth Hour, Ziua Pămantului, Ziua Europeană a Parcurilor, Ziua mondială a mediului, Săptamâna mobiliţăţii europene) acţiuni de informare, conştientizare şi promovare a modalităţilor de transport sustenabile, inclusiv mersul pe bicicletă, fiind organizate tururi ale oraşului pe bicicletă cu cel puţin 50 participanţi (copii, tineri, adulţi).
BRASOV - La poalele Tampei sunt 32 km de piste pentru biciclete, in vreme ce populatia orasului numara 253.000 locuitori. Rezulta astfel ca un kilometru de pista poate fi impartit de 8.000 locuitori. In urmatoarea perioada va mai fi amenajata inca o pista pentru biciclisti de 2,3 km. Din lungimea totala a pistelor pentru biciclisti, 4,3 km de pista este marcata pe trotuare, 4 km de pista este separata de trotuar si carosabil, iar restul de piste pentru biciclisti sunt amplasate pe carosabil, fie ca banda separata pentru biciclete, fie prin marcare ca pista in interiorul primei benzi de circulatie.
IASI – Capitala Moldoveni are 34,5 kilometri de piste pentru biciclete, in vreme ce numarul de locuitori este de 290.000 de locuitori. Rezulta ca la Iasi exista un kilometru de pista la fiecare 8.400 locuitori. Pana la sfarsitul anului, administratia locala va da in folosinta inca 11,7 km (exclusiv pe trotuare), ca urmare a finalizarii proiectelor cu finantare europeana aflate in acest moment in implementare.
SUCEAVA – Cetatea de Scaun a Moldovei are 10,5 kilometri de piste pentru biciclete si o populatie de 92.000 locuitori. Ca urmare, in oras, la fiecare 8.700 locuitori exista cate un kilometru de piste pentru biciclete.
BAIA MARE – Resedinta judetului Maramures are 10,7 km de piste pentru biciclete si o populatie de 123.000 locuitori. In aceste conditii, la fiecare 11.400 locuitori exista cate un kilometru de piste pentru biciclisti.
CRAIOVA – Cetatea Baniei are 18 kilometri de piste, lucru de apreciat din moment ce in 2012 nu exista nici macar un metru. Populatia orasului este 269.000 locuitori. Astfel, la fiecare 15.000 de olteni exista un kilometru de pista pentru biciclete.
CLUJ-NAPOCA – Orasul aflat la poalele Feleacului are 20 de kilometri de piste si o populatie de 324.000 locuitori. Astfel, se poate spune ca exista cate un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 16.000 locuitori. Autoritatile au in derulare un proiect de bike-sharing, ocazie cu care clujenii vor avea la dispozitie aproximativ 500 de kilometri pentru a se deplasa prin oras, iar suprafata “ciclabila” va urca la 60 de kilometri.
PITESTI – Resedinta judetului Arges se mandreste cu 8,7 km de piste pentru biciclete, in vreme ce populatia numara 155.000 locuitori. Rezulta ca exista cate un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 17.800 locuitori.
TARGU JIU – Orasul lui Brancusi are 5 kilometri de piste pentru biciclete si o populatie de 95.000 locuitori. Ca urmare, se poate spune ca la Targu Jiu exista un kilometru de piste pentru biciclete la 19.000 de locuitori.
BOTOSANI – Orasul din nordul Moldovei are 5 kilometri de piste pentru biciclete si o populatie de 106.000 locuitori. Se poate spune foarte usor ca la fiecare 21.000 locuitori exista un kilometru de piste pentru biciclete.
GALATI - Orasul din sudul Moldovei are 11,6 kilometri de piste pentru biciclete si o populatie de 249.000 locuitori. Astfel, rezulta ca s-a amenajat un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 21.400 locuitori.
FOCSANI – Resedinta judetului Vrancea are 4,5 kilometri de piste pentru bicicleta si numara 97.000 locuitori. Astfel, 21.500 de oameni impart un kilometru de pista pentru biciclete la Focsani. Sunt in executie alti 3,5 km, pentru zona de sud a orasului si cartierul Mandesti, prin proiectul cu finantare europeana Planul Integrat de Dezvoltare Urbana, care se va finaliza in luna decembrie.
BUZAU – In oras sunt 5,4 kilometri si 119.000 locuitori. Rezulta la un calcul simplu ca exista un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 22.000 locuitori.
BUCURESTI – In Capitala sunt 80 de kilometri de piste pentru biciclete. In oras, locuiesc 1,9 milioane de locuitori. Astfel, se poate spune ca in Bucuresti exista cate un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 23.750 locuitori.
CALARASI – Lungimea pistelor de biciclete din oras masoara 2,7 kilometri, iar numarul de locuitori este de 65.000 de locuitori. Asta inseamna ca in orasul de pe malul bratului Borcea exista un kilometru de piste pentru biciclete la 24.000 de locuitori. Autoritatile locale incearca sa extinda reteaua de piste de biciclete, insa in oras totul este foarte inghesuite, iar sansele de reusita sunt foarte putine.
TULCEA – In orasul aflat la gura Deltei Dunarii sunt 2,7 kilometri si locuiesc 73.000 locuitori. Asta inseamna ca la fiecare 27.000 locuitori exista un kilometru de piste pentru biciclete.
TARGU MURES – In oras sunt 4 kilometri de piste pentru biciclete si o populatie de 134.000 de locuitori. Astfel, exista cate un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 33.500 locuitori.
PLOIESTI – Resedinta celui mai industrializat judet din Romania are 6 km de piste pentru biciclete si o populatie de 209.000 locuitori. Ca urmare, se poate spune ca in oras exista un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 35.000 locuitori.
DEVA – In oras exista 1,5 km de piste pentru bicicleta, iar populatia numara 56.000 locuitori. Rezulta ca 37.000 locuitori impart un kilometru de pista pentru biciclete. In prezent, autoritatile locale au in derulare 6 proiecte mici pe fonduri europene. Este vorba de proiecte de reabilitare urbana, de modernizare a infrastructurii. Toate prevad amenajarea de piste, astfel ca la finele acestui an vor fi circa 5,5 km noi de pista. Pistele se afla in zona centrala, iar patru sunt legate intre ele. Alte doua proiecte sunt independente, dar in viitor se are in vedere crearea unui sistem de piste care sa impanzeasca orasul si sa asigure legatura cu toate punctele importante: scoli, institutii, zone de agrement. In acest sens, autoritatile locale intentioneaza sa depuna la ADR Vest un proiect pe fonduri europene, imediat ce vor aparea ghidurile pentru Programul Operational Regional 2014-2020.
SATU MARE – Lungimea pistelor din oras este de doi kilometri, iar numarul locuitorilor ajunge la 102.000. Astfel, rezulta ca s-a amenajat cate un kilometri de pista pentru biciclete la fiecare 51.000 locuitori.
GIURGIU – In orasul aflat pe malul Dunarii exista o pista cu lungimea de un kilometru. Numarul locuitorilor este de 61.000 locuitori.
CONSTANTA – La malul Marii Negre sunt 4,6 kilometri de piste, in vreme ce populatia orasului este de 283.000 de locuitori. Astfel, se poate spune ca exista un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 61.500 locuitori.
BRAILA - Orasul de pe Dunare are 2,8 km de piste pentru biciclete si o populatie de 180.000 locuitori. In aceste conditii, rezultata ca exista un kilometru de piste pentru biciclete la fiecare 64.000 locuitori.
ZALAU – Resedinta judetului Salaj are piste de biciclete in lungime totala de 700 de metri, in vreme ce populatia orasului numara 53.000 de locuitori. Ca urmare, se poate spune ca in localitatea s-ar putea ajunge la o pista de un kilometru numai atunci cand populatia va avea 75.000 de locuitori.
TARGOVISTE – Cetatea Chindiei are 840 metri de piste pentru biciclete si o populatie de 73.000 de locuitori. Ca urmare, la Targoviste se va ajunge la un kilometru de piste pentru biciclete numai atunci cand populatia resedintei judetului Dambovita va ajunge la 87.000 locuitori. Acest lucru este greu sa se intample prea curand, astfel ca administratia locala intentioneaza sa amenajeze piste de biciclete in lungime totala de 13,8 kilometri printr-un proiect finantat din fonduri europene.
PIATRA NEAMT - In orasul de sub Pietricica exista piste pentru biciclete in lungime totala de 1,1 kilometri, iar numarul de locuitori este de 104.000. In aceste conditii, se poate spune ca la Piatra Neamt, un kilometru de piste pentru biciclete este impartit de 94.500 locuitori.