Gianluca Vialli, fostul atacant al Italiei, Chelsea și Juventus, a murit la vârsta de 58 de ani.
Vialli, a cărui moarte survine la doar câteva săptămâni după ce Sinisa Mihajlovic și legenda braziliană Pele, au murit, aseară, înconjurat de familia sa, s-a stins în urma unei lupte de cinci ani împotriva cancerului, anunță Daily Mail. „Le mulțumim tuturor celor care l-au susținut de-a lungul anilor cu afecțiunea lor. Amintirea lui și exemplul lui vor trăi pentru totdeauna în inimile noastre', a scris familia lui într-un comunicat.
A reprezentat azzurri la Cupele Mondiale din 1986 și 1990, a câștigat Liga Campionilor cu Juventus în 1996 și a câștigat popularitate în Anglia într-o scurtă perioadă la Stamford Bridge.Vialli va servi ca jucător-manager și apoi manager al lui Chelsea, conducându-i la Cupa Cupelor Europene și Cupa Ligii în 1998, plus FA Cup în 2000.
În urma știrii, Chelsea a postat pe Twitter în semn de omagiu: „Veți fi în amintirea noastră. O legendă pentru noi și pentru tot fotbalul. Odihnește-te în pace, Gianluca Vialli.'
În declarația sa publică finală, el a spus că speră că absența sa din echipa națională să fie „temporară”. „La finalul unei „negocieri” lungi și dificile cu minunata mea echipă de oncologi, am decis să suspend, sper temporar, angajamentele mele profesionale prezente și viitoare”, a spus el. „Scopul este să folosesc toate energiile psiho-fizice pentru a-mi ajuta corpul să depășească această fază a bolii, astfel încât să pot înfruntă cât mai curând posibil noi aventuri și să le împărtășesc cu voi toți.”
Moartea lui urmează unei lupte cu cancerul pancreatic, starea lui s-a înrăutățit în săptămâna premergătoare Crăciunului, iar familia s-a grăbit la patul lui într-un spital din Londra. Fanii Sampdoriei și-au arătat și ei susținerea până la final, atârnând un banner de susținere în fața spitalului din Londra unde era tratat.
Vialli a fost diagnosticat cu boala pentru a doua oară în 2021, după ce a primit aprobarea în aprilie 2020, după o luptă de 17 luni. Anul trecut, un Vialli sincer a spus cât de „fragil” este el și că nu a crezut niciodată că va câștiga vreo bătălie cu cancerul. 'Am fost un jucător și un om puternic, dar și unul fragil și cred că cineva care s-ar putea recunoaște. Sunt aici cu defectele mele, cu fricile și cu dorința de a face ceva important', a spus Vialli.
„Nu am o luptă cu cancerul pentru că nu cred că aș putea să-l câștig, este un adversar mult mai puternic pentru mine.
„Racul este un tovarăș de călătorie nedorit, dar nu mă pot abține. S-a urcat cu mine în tren și trebuie să merg mai departe, să călătoresc cu capul plecat, fără să renunț niciodată, în speranța că într-o zi acest oaspete nedorit va obosi și mă va lăsa să trăiesc în liniște încă mulți ani pentru că sunt încă multe lucruri pe care le am. vreau sa fac.'
El a lucrat în staff-ul de antrenori al lui Roberto Mancini în timpul triumfului Italiei la Euro 2020 de anul trecut, dar a demisionat recent pentru a se concentra pe ultima sa luptă împotriva cancerului.
Născut în orașul Cremona din Lombardia, Vialli și-a început cariera de jucător la clubul local Cremonese, ajutându-i să câștige promovarea în Serie B, divizia a doua italiană.
Golurile lui au atras curând atenția Sampdoriei, unde parteneriatul său prolific de atac cu Mancini - ei au fost supranumiți „Gemenii Goal” - a ajutat clubul să câștige primul campionat din Serie A în 1990-91.