Presa elveţiană: Ion Ţiriac, ”contele Dracula” cu un turneu de tenis şi la Geneva

21 Mai 2015
Presa elveţiană: Ion Ţiriac, ”contele Dracula” cu un turneu de tenis şi la Geneva
 După Dusseldorf şi Madrid, Ion Ţiriac investeşte într-un turneu puternic şi în Elveţia. Omul mandatat să se ocupe de noul proiect este fostul tenismen german Rainer Schuttler. Cei doi colaborează de trei ani, de când Tiriac a cumpărat turneul de la Dusseldorf şi l-a convins pe Schuttler să renunţe la cariera de tenismen, după 17 ani de activitate, şi să adopte rolul de manager de turnee.  

„Dusseldorf a fost precum copilul meu. Am fost 10 ani ambasador acolo. În Germania perspectivele de dezvoltare ale tenisului sunt reduse, astfel că împreună cu Ion Ţiriac am căutat o nouă locaţie. Am ales Geneva din trei motive. Am întâlnit entuaziasm aici, atât în oraş, cât şi în canton şi la clubul de tenis Geneve Eaux-Vives. La acestea se adaugă zona superbă”, declară Muller, citat de solothurnerzeitung.

 

Şicane au existat din partea preşedintelui Federaţiei elveţiene de Tenis, Rene Stammbach, care a considerat că Elveţia nu are nevoie de încă un turneu ATP. „Eu cred că există potenţial, după Basel şi Gstaad, şi pentru un turneu la Geneva. Noi vrem să construim ceva. Geneva nu este doar o staţie intermediară. Contează evident experienţa lui Ion Tiriac, proprietarul turneului Masters din Madrid. Munca alături de Ţiriac este deosebit de interesantă. Nu aş fi visat ca jucător că o să colaborez cu el”, spune germanul.

 

„Românul de 76 de ani, cu mustaţa sa inconfundabilă, are o experienţă vastă pe scena tenisului mondial. A fost jucător profesionist, iniţial de hochei pe gheaţă, apoi de tenis. Ulterior a devenit manager, printre alţii l-a avut elev şi pe Boris Becker. În cercul de prieteni, el este numit contele Dracula, datorită localităţii natale din Transilvania. Este recunoscut ca un vânător înrăit cu o avere estimată la un miliard de franci elveţieni, ceea ce îl plasează pe locul doi în topul celor mai bogaţi români.

 

El deţine o bancă, o companie aeriană şi o agenţie de asigurări. Are o crescătorie de moruni, vinde caviar, organizează partide de vânătoare pentru prietenii săi şi participă la altele mai mari în Africa. El rămâne suspect pentru mulţi, fiindcă s-a aflat în anturajul dictatorului Nicolae Ceauşescu şi al serviciului secret Securitate”, notează jurnaliştii elveţieni.



Pentru Schuttler, Ţiriac este doar un om de afaceri de succes. „El nu vinde nimic sub preţul real, dar este cinstit. Nu ai nevoie de un contract cu el. O strângere de mână şi el îşi ţine mereu cuvântul. Regret că nu sunt mai mulţi oameni de afaceri din categoria lui. Pentru mine este tot o experienţă pe un teren nou”, adaugă Schuttler.

 

Mâna dreaptă a lui Ţiriac, Gerard Tsobanian, este partenerul lui direct de discuţii pentru turneul din Geneva. „Vorbim de un turneu mic, dar de calitate. Ţiriac pune mereu mare preţ pe zona VIP. Acolo este punctul nostru forte, apoi urmează vânzarea de bilete, publicitate şi sponsori, 60 de franci costă un bilet pentru sferturile de finală, cu 26 de franci mai puţin decât în aceeaşi fază la Gstaad. Printre jucătorii titraţi, care se află la turneul din Geneva, se numără Wawrinka şi Marin Cilic”, adaugă Schuttler. (I.D)

 

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră