Documentar de excepție BBC: Gheorghe Hagi - Planul unei icoane fotbalistice de a restabili zilele de glorie ale României. ”M-am născut pentru a câștiga, nu doar pentru a exista”

14 Mar 2023
Documentar de excepție BBC: Gheorghe Hagi - Planul unei icoane fotbalistice de a restabili zilele de glorie ale României. ”M-am născut pentru a câștiga, nu doar pentru a exista”

BBC i-a dedicat un amplu reportaj legendei fotbalului românesc Gheorghe Hagi, a cărui academie de la Ovidiu a fost vizitată de jurnaliştii britanici, care au rămas impresionaţi de ambiţia fostului căpitan al tricolorilor de a "readuce României gloria de altădată".

România nu s-a calificat la o Cupă Mondială din 1998 și a ajuns la Campionatele Europene doar de două ori din 2000, nereușind să treacă de faza grupelor în ambele ocazii. Și au început lupta de a se califica la Euro 2024 cu meciuri împotriva Andorrei și Belarusului în această lună, conform BBC.

Gheorghe Hagi, care reușit să contribuie laperformanța României la sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994 și este considerat cel mai bun jucător al tuturor timpurilor, și-a impus misiunea de a readuce gloria țării sale.

„Hagi președinte” a fost scandat de sute de mii de oameni de acasă, în timp ce România a învins Columbia  și găzduiește SUA și Argentina în drum spre sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1994. A urmat înfrângerea la penalty de Suedia, dar valul de dragoste fără precedent eroul lor nu a apus.

Doi ani mai târziu, în ciuda faptului că Hagi nu a candidat la alegerile prezidențiale din România din 1996, oamenii l-au votat în continuare. I-au scris numele de mână, mijlocașul obținând câteva mii de voturi, mai mult decât unii dintre candidații oficiali.

Pe parcursul unei cariere profesioniste de 29 de ani care s-a încheiat la Galatasaray în 2001, Hagi a jucat pentru Real Madrid și Barcelona și a jucat de 124 de ori pentru țara sa, marcând un record comun de 35 de goluri. L-au numit „Maradona Carpaților”. S-a clasat pe locul patru pentru Balonul de Aur în 1994, iar Pele l-a inclus într-o listă de 125 de cei mai buni jucători în viață din lume în 2004.

Hagi s-a îndreptat spre antrenarea tinerelor speranțe la doar câteva luni de la retragerea sa din fotbalul profesionist. Prima lui slujbă? Naționala României.

Pentru „Rege”, așa cum este cunoscut în România, a fost un început dur. Echipa sa a pierdut în fața Sloveniei în play-off-ul de calificare la Cupa Mondială și a ratat un loc la turneu pentru prima dată din 1986 din 1986. Când juca, Hagi putea decide totul de unul singur printr-o lovitură neașteptată, un dribling labirint sau un șut direct.

„Am avut personalitate, am avut un control bun al mingii și am fost rapid”, spune Hagi. "Am crescut cu echipa Olandei în anii 1970, cu fotbal total. Johan Cruyff a fost idolul meu. Am purtat numărul 10 de cele mai multe ori și știam ce înseamnă asta: să creez un gol sau un scor favorabil.

"Am îmbrăcat tricoul cu numărul 10 pentru Real Madrid și Barcelona, ​​două dintre cele mai bune echipe din lume. Ambiția mea a fost întotdeauna să fiu cel mai bun - aceasta a fost cea mai mare motivație a mea."

În management, lucrurile i se păreau mai dificile. Lucrurile nu au mers atât de strălucit la început - dar imaginea este diferită acum.

Acum, în vârstă de 58 de ani, este patronul și antrenorul Farul Constanța, actualii lideri de top ai României. După joburi la Galatasaray, Bursaspor și Steaua București, în 2009 s-a întors cu o ambiție îndrăzneață în orașul natal, Constanța, de pe litoralul Mării Negre.

A început o academie de la zero, investind o parte din propria avere și împrumutând restul pentru a susține proiectul. Peste 10 milioane de lire sterline au fost injectate pentru a-și alimenta visul: crearea unei generații care să aducă România în lupta pentru câștigarea Cupei Mondiale.

Hagi încă se distrează în timpul sesiunilor de antrenament cu abilitățile sale de dribling, cursurile de master cu lovituri libere și abilitățile de pase. El este regele din castelul său, cu fețele tinerilor potențiali luminându-se în timp ce trece pe lângă ei.

Când a început academia, s-au alăturat peste 200 de copii din toată țara. Au fost angajați aproximativ 100 de angajați.

Academia a preluat un club de gradul al treilea, Viitorul Constanța, și a câștigat rapid promovări consecutive în clasamentul de top. În 2017 s-a întâmplat aproape de neconceput - echipa lui Hagi a câștigat titlul României, succesul în cupă urmând doi ani mai târziu. În 2021, clubul a fuzionat cu bine susținutul Farul Constanța, unde propriul drum în fotbal a lui Hagi a început la vârsta de 10 ani. O mare parte din banii câștigați de Hagi ca jucător sunt acum investiți în clubul său. Farul este una dintre cele mai tinere echipe din Europa, filozofia clubului fiind centrată pe dezvoltarea tineretului. Recent, Hagi i-a oferit unui tânăr de 14 ani debutul său de top.

De-a lungul anilor, adolescenții care au impresionat s-au mutat în străinătate, alăturându-se lui Ajax, Fiorentina, Brighton și Rangers. Aproape jumătate din cele mai recente echipe ale României au trecut în echipa lui Hagi, în timp ce procentele la naționalele de tineret sunt și mai impresionante. Unul dintre cei care au urcat în grade la academie este fiul lui Hagi, Ianis. Tanarul de 24 de ani este acum la Rangers, dupa ce a jucat pentru Fiorentina si Genk. „Un jucător bun poate să se ducă și să-și facă treaba oriunde”, spune Hagi. "Liga nu contează. Ianis a câștigat premiul pentru cel mai bun tânăr jucător al lui Rangers înainte de accidentarea ligamentului la genunchi (în ianuarie 2022), așa că s-a adaptat destul de bine. Ghinion cu accidentarea lui. Dar dacă nu am apucat să joc niciodată în Anglia , poate o va face - de ce nu? Am avut două ocazii de a juca în Premier League și îmi pare rău că le-am ratat în sfârșit ambele. Este o țară pe care o iubesc și o respect. Sunt sigură că fanilor le-ar fi plăcut stilul meu".

Tottenham și Newcastle au încercat să semneze cu Hagi în anii 1990. Cruyff și Barcelona au urmat aceeași cale în 1994. Apoi Galatasaray l-a tentat cu un mare proiect european aproape de casă doi ani mai târziu. „L-am iubit pe Kevin Keegan în copilărie – a fost unul dintre idolii mei – așa că mi-ar fi plăcut să joc sub conducerea lui la Newcastle”, spune Hagi. „Dar când Cruyff te sună personal și îți cere să mergi cu el la Barcelona, ​​e greu să rezist. A spus că sunt numărul lui favorit 10. Atunci am optat pentru Galatasaray. Ei au vrut să construiască o echipă care să provoace succesul continental. De asemenea, au fost mai aproape de România, iar mereu mi-a venit ideea să mă întorc acasă după fotbal. Am scris o carte. Am pus totul înăuntru despre tactica mea, filosofia mea, despre cum văd fotbalul. Trebuie să începi cu elementele de bază, să faci mai întâi lucrurile simple, apoi să mergi pas cu pas către cele mai complicate. Motto-ul meu este : M-am născut pentru a câștiga, nu doar pentru a exista, așa că încerc să aplic asta în tot ceea ce fac și vreau să-i inspir pe cei cu care lucrez să facă același lucru. Cruyff este inspirația mea. Modul în care a făcut lucrurile a fost pur și simplu uimitor. Am învățat atât de multe de la el, din metodele și ideile sale."

Academia lui Hagi își propune să promoveze cel puțin doi jucători la prima echipă în fiecare sezon. Managerului nu îi pasă de vârsta celor pe care îi antrenează. "Am avut norocul să am profesori buni care mi-au accelerat progresul. Asta vreau să fac și eu", adaugă el. „Toată această academie este modul meu de a da ceva înapoi fotbalului pentru că m-am simțit mereu îndatorat”.

Academia se află chiar în afara Constanței, un oraș de aproximativ 300.000 de locuitori situat pe coasta Mării Negre. Înainte ca proiectul lui Hagi să vină în această locație, era un câmp în care fermierii locali obișnuiau să-și pască vacile și oile.

Lui Hagi i s-a promis că va fi construit un nou stadion la Constanța, capabil să găzduiască 20.000 - de patru ori capacitatea terenului pe care echipa ocupă în prezent la academia sa. Guvernul României va investi aproape 100 de milioane de lire sterline în noul proiect, care ar trebui să fie gata până în 2025.

„M-am întors la Constanța pentru că acolo m-am născut”, spune Hagi. „Acesta este locul meu – m-a făcut Farul. Lucrez pentru a crea campioni. Vreau să creez campioni mondiali. Cred în asta. Cred în munca pe care o fac și în talentul jucătorilor români. Trebuie să-ți stabilești cele mai mari obiective și să crezi neobosit. Altfel, nu vei face mare lucru."

Alte stiri din Sport

Ultima oră