Dana Haralambie, fata cu schiuri in loc de aripi. In lumea sariturilor cu schiurile iti este interzis sa-ti faci cruce

30 Sep 2015
Dana Haralambie, fata cu schiuri in loc de aripi. In lumea sariturilor cu schiurile iti este interzis sa-ti faci cruce
Romania a gazduit la sfarsitul saptamanii trecute FIS Cup, competitie de sarituri cu schiurile pe iarba, ultima etapa din cadrul calendarului international. Intrecerile s-au tinut la Rasnov, in judetul Brasov, la baza sportiva de pe Valea Carbunarii. Tara noastra a inceput sa conteze in lumea “icarilor moderni” datorita unui parteneriat realizat in 2007 de catre compania petroliera OMV si Federatia Romana de Schi si Biatlon.

Rezultatele nu au intarziat sa apara. Romania are acum nu doar o baza de antrenament, ci si un loc unde se pot desfasura intreceri internationale.

Iarna trecuta, la Rasnov a avut loc o etapa din cadrul Cupei Mondiale de sarituri cu schiurile pentru femei. Anul viitor, in acelasi loc se vor tine “mondialele” de juniori, intrecere la care tara noastra are tot dreptul sa aspire la medalii.

Dana Haralambie, 18 ani, este cea mai buna saritoare de la noi din tara. A confirmat acest lucru in week-end, atunci cand s-a impus in ambele concursuri din cadru FIS Cup, reusind in acelasi timp sa se claseze si pe primul loc in clasamentul general al intrecerii.


Dana, felicitari pentru rezultatele de la Rasnov! Te asteptai sa castigi in ambele zile?

Dana Haralambie: Nu eram sigura ca voi castiga, dar asta era obiectivul meu, sa fiu prima. Cu gandul asta concurez de fiecare data, insa niciodata nu pot spune dinainte ca voi invinge. Cred ca nici nu e bine sa fac asta. Am avut emotii mai mari decat in alte dati pentru ca eram acasa, eram la Rasnov, concuram in fata publicului care ma cunoaste si imi doream foarte mult sa reusesc. Am muncit foarte mult pentru a fi in cea mai buna forma la aceste concursuri.

Ai terminat sezonul pe locul 1 in FIS Cup, ai fost pe locul 6 in Cupa Continentala si pe locul 26 in Cupa Mondiala. Este multumita de aceste rezultate?


Mi-am dorit sa fiu in primele 20 de sportive in Cupa Mondiala, dar nu am reusit. M-am consolat cu gandul ca locul 6 in Cupa Continentala este foarte bun pentru mine. Pentru sezonul de iarna mi-am propus sa reusesc o clasare in primele 20 in Cupa Mondiala. Este acelasi obiectiv pe care l-am avut si in sezonul de vara. Cel mai mult insa as vrea sa fiu in primele sase la Campionatul Mondial de Juniori ce va avea loc in Romania. Cand concurezi acasa ai un sentiment aparte. In plus, in Romania, publicul este unul numeros, in comparatie cu alte intreceri din strainatate la care am participat. Iarna trecuta, la Cupa Mondiala de la Rasnov au fost atat de multi oameni cum n-am mai vazut in alta parte.

Cum te-ai apucat de sarituri cu schiurile?

Eram in clasa a 4-a si a venit un antrenor la scoala, la Sacele. Ne-am inscris pentru selectie. Stiam de sarituri cu schiurile de la un coleg care deja practica acest sport. Eu nu stiam nici macar sa schiez. Inainte am facut inot. Acum stiu sa schiez, fac si sariturile cu schiurile. Prima oara am sarit pe trambulinele de la Rasnov. A fost si un concurs. Am terminat pe locul patru. De atunci tot am inceput sa cresc.

Nu ti se pare ca este o nebunie sa sari cu schiurile?


Eu fost nebuna inca de mica, asa ca nu mi se pare ceva imposibil. Acum totul mi se pare banal. Au fost momente in care noaptea visam ca sar cu schiurile si ajung in spatiu. Acum lucrez foarte mult ca sa imi stapanesc emotiile. Pregatirea mentala este foarte importanta si nu imi permit sa o neglijez. La FOTE, in 2013, am plans foarte mult din cauza faptului ca nu am reusit ceea ce mi-am propus, dar acum m-am schimbat, gandesc cu totul altfel si nu imi doresc sa mai am parte de momente precum cele de atunci.

Ce iti place mai mult? Sezonul de vara sau cel de iarna?


Imi place mai mult vara pentru ca imi place foarte mult caldura. Sunt nascuta in zodiac Leului, poate fi si asta o explicatie.


De cate ori ai cazut pana acum?


Oricine cade, insa eu am fost ferita de accidentari urate sau de lovituri puternice. Nu am avut niciodata sentimental ca trebuie sa renunt din cauza unei cazaturi. Imi place foarte mult ceea ce fac.

Care a fost cel mai frumos moment pe care l-ai trait pana acum?

Nu cred ca exista un anume moment care mi-a placut mai mult decat oricare altul. Atunci cand urc pe podium sunt cea mai fericita. Am avut norocul sa ma aflu de multe ori in aceasta situatie, asa ca pot spune ca sportul mi-a oferit multe momente de bucurie.

Ce te intristeaza?

Sunt foarte trista atunci cand nu reusesc sa realizez ceea ce imi propun. Mi s-a intamplat lucrul acesta, iar sentimentul a fost tare neplacut.

Care este cea mai mare trambulina de pe care ai sarit?

Am sarit de pe trambulina de 120 de la Zakopane, din Polonia, dar intr-o zi ma vad sarind si la Planica, unde este cea mai mare trambulina din lume. Acolo se face zbor cu schiurile.

Unde te-ai simtit cel mai bine concurand?


Cel mai bine ma simt la Rasnov, insa un loc foarte frumos este in Kazahstan, la Almaty.

Ce tabieturi ai inaintea unui concurs?


Nu am asa ceva. Ma concentrez pe ceea ce am de facut. Inainte imi faceam cruce inainte de fiecare sarituri, atunci cand ma aflam pe bara de elan, dar ni s-a interzis sa mai facem acest lucru pentru ca atingeam costumul in momentul in care ne inchinam si asta ne putea crea un avantaj. Ni s-a spus ca vom fi descalificati daca vom mai face asta. Precizarea asta e venit de la arbitrii internationali, nu de la cei de la noi din tara. Am tinut cont de ea.

Cat de mult iti creste pulsul atunci cand sari cu schiurile?


Foarte mult. Emotii sunt mari inainte de saritura, dar pentru a ma calma incerc sa ma gandesc cat mai mult la ceea ce am de facut atunci cand trebuie sa sar. Imi doresc foarte mult sa sar cu parapanta. Probabil ca voi asta in Masivul Postavaru din Poiana Brasov. As vrea sa sar si cu parasuta, dar mi se pare mult prea periculos.


Ce muzica asculti?

Ascult muzica moderna, ceea ce se asculta la radio acum. Nu am stil anume pe care il prefer.

Ce te relaxeaza?

Somnul. Imi place foarte mult sa stau linistita, intinsa in pat si sa nu ma deranjeze nimeni. Asa ma odihnesc cel mai bine.

Ai tatuaje?


Da, am pe spate un tatuaj. Sunt sapte pasari care semnifica cele sapte zile ale saptamanii si libertatea de a te exprima.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră