Campionul olimpic american Dick Fosbury, care a revoluționat săritura în înălțime cu o tehnică care a devenit cunoscută sub numele de Fosbury Flop, a murit. Avea 76 de ani. Fostul său agent, Ray Schulte, a anunțat vestea pe Instagram, conform The Guardian.
El a scris: „Cu inima grea trebuie să dau vestea că prietenul și clientul de lungă durată Dick Fosbury a murit liniștit în somn duminică dimineața devreme, după o scurtă criză cu o recidivă de limfom”. Fosbury a cunoscut faima în 1968, când a câștigat aurul la sărituri în înălțime în Mexico City, după o finală care a durat mai bine de patru ore. Tehnica lui, perfecționată în competiția universitară din Oregon, a implicat să sară cu spate și să-și arcuiască spatele peste bară, inversând și rupând astfel zeci de ani de istorie în sărituri în înălțime. În doar cinci ani, a trecut de la lupta ca atlet de liceu în orașul său natal, Medford, la a câștiga faima mondială. În 2012, Fosbury a spus pentru The Guardian că „a avut de-a face cu toată atenția” care a urmat triumfului său olimpic.
„A fost prea mult. Eram un copil dintr-un oraș mic care a făcut ceva cu mult peste ceea ce mă așteptam vreodată să fac. Mi-a plăcut atenția, dar am vrut să se termine la un moment dat. Nu a funcționat așa.” El a mai spus că a devenit „epuizat mental” pentru că „a fost prea multă atenție. Oamenii m-au pus pe un piedestal și m-au ținut acolo. Nu am vrut să fiu pe un piedestal. Mi-am primit medalia și mi-am dorit să fiu din nou pe teren cu toți ceilalți.”
Cu altă ocazie, însă, Fosbury a spus că aurul „mi-a schimbat viața. Mi-a adus cadouri, nu neapărat bănești. Am întâlnit președinți și regi, am văzut lumea și mi-am împărtășit viața cu oameni minunați.” Fosbury nu a mai concurat la Jocurile Olimpice, dar tehnica sa a ajuns rapid să-i domine sportul. În interviul său din 2012 cu Guardian, el a spus despre Fosbury Flop: „Bănuiesc că a părut cam ciudat la început, dar a părut atât de natural încât, la fel ca toate ideile bune, te întrebi de ce nimeni nu s-a gândit la asta înaintea mea”.
În postarea sa de pe Instagram de luni, Schulte a scris: „Legenda atletismului i-au supraviețuit soția, Robin Tomasi, și fiul său, Erich Fosbury, și fiicele vitrege Stephanie Thomas-Phipps și Kristin Thompson”.
Sprinterul de patru ori campion olimpic Michael Johnson a fost printre alții să-i aducă un omagiu. „Legenda mondială este probabil folosită prea des”, a spus Johnson. „Dick Fosbury a fost o adevărată LEGENDĂ! A schimbat un eveniment întreg pentru totdeauna cu o tehnică care părea nebunească la acea vreme, dar rezultatul l-a făcut să devină noul standardul.”
„… Îi încurajez pe toți sportivii să păstreze mintea deschisă la posibilitatea ca un tânăr sportiv să devină cel mai bun, să-și găsească propriul drum în sport. Și așa că vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze.”