„Nu cred că putem discuta de un pericol în momentul de față. Virusul este transmis de un țânțar, habitatul lui obișnuit este în zonele tropicale. În timpul sezonului rece, să discutăm despre o astfel de problemă cu siguranță nu este cazul", spune prof. dr. Rafila. În opinia sa, în România, singurele cazuri care ar putea fi semnalate ar fi "de import".
Prof. dr. Alexandru Rafila spune că legătura între infecţia cu virusul Zika şi apariaţia unor malformaţii congenitate la copii născuţi în această perioadă de mame infectate este o ipoteză care trebuie demonstrată.
"S-a constatat o creștere alarmantă a numărului de cazuri de microcefalie, fără să existe, în momentul de față, o dovadă științifică certă în ceea ce privește corelația între infecție și apariția cazului de microcefalie. Preocuparea a fost generată de faptul că, odată cu creșterea numărului de cazuri de infecție cu virusul Zika, și numărul de cazuri de mame care au născut copii cu microcefalie a fost de asemenea în creștere. Se încearcă realizarea unor cercetări științifice, care să certifice sau să infirme această ipoteză", precizează prof. dr Rafila.