În ultimele decenii a existat o serie de controverse în jurul antidepresivelor, de la preocupările legate de eficacitatea acestora până la temerea că supraprescripiţiile dau naştere unor "națiuni Prozac", relatează iflscience.com.
Un nou studiu masiv publicat în The Lancet a încercat să pună capăt acestei dezbateri. O echipă internațională condusă de Universitatea Oxford din Marea Britanie a efectuat o meta-analiză imensă, pe aproape 120.000 de persoane și experiențele lor, folosind 21 dintre cele mai frecvent prescrise antidepresive.
Acest studiu riguros confirmă că antidepresivele ocupă un loc important în tratamentul depresiei, a comentat Dr. James Warner, un psihiatru de la Imperial College din Londra, care nu a fost direct implicat în studiu.
Depresia provoacă suferinţa a mii de persoane în fiecare an, iar acest studiu vine cu dovezi în plus că există tratamente eficiente. Acest studiu clarifică aspecte legate de eficienţa si gradul de tolerare a antidepresivelor comune şi ar trebui să-i ajute pe clinicieni şi pacienţi în alegerea tratamentului.
Studiul consideră un medicament "eficient" dacă reduce simptomele depresiei cu 50% sau peste. Toate cele 21 de antidepresive s-au dovedit a fi mai eficace decât placebo după 8 săptămâni. Acestea fiind spuse, unele medicamente au fost mai eficiente decât altele. Cele mai eficiente au fost agomelatina, amitriptilina, escitalopramul, mirtazapina, paroxetina, venlafaxina și vortioxetina. Ca majoritatea medicamentelor, acestea sunt ândute sub nume şi mărci diferite.
Depresia este foarte frecvent întâlnită. Peste 300 de milioane de persoane trăiesc în prezent cu depresie, iar cifra este în creștere.
Antidepresivele sunt printre cele mai frecvent prescrise medicamente din lumea occidentală. Există forme diferite care funcționează în moduri diferite, dar cu toate acestea, toate se învârt în jurul ideii de a crește nivelul de neurotransmiţători, cum ar fi serotonina și noradrenalina.
În timp ce studiul a fost lăudat la scară largă, au fost şi voci care au ţinut să reamintească oamenilor că antidepresivele nu sunt neapărat o soluţie unică pentru toata lumea, că multe alte tratamente eficiente sunt încă disponibile.
Este o cercetare de bună calitate şi concluziile sunt susţinute de date solide, a adăugat profesorul Allan Young, de la Institutul de Psihiatrie, Psihologie şi Neuroştiinţă al Royal College din Londra. Cu toate acestea, ar trebui să fim conştienţi de faptul că aceste constatări se aplică doar pentru tulburarea depresivă majoră și sunt calculate la nivel de grup, astfel încât la nivel individual reacţiile pot să difere semnificativ.
"O mulțime de" antidepresive "sunt utilizate pentru alte afecțiuni (cum ar fi anxietatea sau TOC) sau în afara etichetei medicamentul este prescris pentru altceva decât boala pentru care a fost aprobat oficial) și aceste dovezi nu se aplică în aceste cazuri ", a mai spus el.