Acestora li s-au dat teste de memorare şi gândire şi li s-a scanat creierul. 90% dintre aceştia au spus că nu făceau exerciţii deloc, nici măcar uşoare. Exerciţiile uşoare includ yoga şi plimbările pe jos, iar exerciţiile moderate, aerobicul, alergarea şi antrenamentele.
Doctorul Clinton B. Wright, unul dintre autorii studiului, a declarat că numărul persoanelor peste 65 de ani din SUA este în creştere ceea ce înseamnă că, probabil, şi povara problemelor de sănătate mintală pentru sistemul public de sănătate va creşte. "Studiul nostru arată că pentru persoanele în vârstă efectuarea unor exerciţii regulate moderate vor avea rol protector, ajutând la păstrarea abilităţilor cognitive pentru mai mult timp", spune el.
După 5 ani, cei care sunt activi moderat îşi vor putea aminti mai multe cuvinte dintr-o listă şi pot realiza mult mai repede sarcini simple.
"Activitatea fizică este o opţiune atractivă pentru a reduce povara financiară din sistemul public de sănătate deoarece costurile sunt reduse şi nu interferează cu medicamentele. Rezultatele noastre arată că exerciţiile de la moderat la intens îi pot ajuta pe oameni să întârzie îmbătrânirea creierului, dar e nevoie de mai multe cercetări prin studii clinice aleatorii, care să compare programele de exerciţii cu cele de activitate sedentară, pentru a confirma aceste rezultate", a mai spus dr. Wright.
Studiul a fost publicat în jurnalul Neurology.