Cu ajutorul unei sonde de mărimea unui stilou, chirurgii vor putea să știe în zece secunde dacă toată tumora trebuie extirpată, transmite franceinfo.
În prezent, majoritatea laboratoarelor au nevoie de mai multe zile pentru a determina dacă în eșantioanele prelevate în timpul unei operații sunt celule canceroase, explică inteventatorii unei noi sonde, numită "MasSpec Pen", instrument prezentat, miercuri, în revista americană Science Translational Medicine. Or, reziduurile de țesuturi canceroase, care persistă după o intervenție chirurgicală, prezintă riscul recăderii pentru bolnav.
Principiul este umătorul: instrumentul permite extragerea fără durere a moleculelor de apă din țesuturi pompând un volum foarte mic de 10 microlitri, respectiv aproximativ o cincime dintr-o simplă picătură. Aceste molecule sunt direcționate printr-un tub subțire spre un spectrometru, care calculează diferitele mase moleculare din eșantion și determină prezența celulelor canceroase, explică specialiștii de la Universitatea Texas (Austin).
După analiza a 253 de eșantioane umane canceroase și sănătoase provenite din plămân, ovare, tiroidă și sân, cercetătorii americani au putut stabili ”un profil molecular” , care permite identificarea prezenței unui cancer cu o precizie de peste 96%. Testată pe șoareci vii, această sondă a putut detecta fără eroare prezența celulelor canceroase fără a prejudicia țesuturile din care au fost prelevate eșantioanele, precizează inventatorii acestui instrument.
Tehnica actuală de analiză pentru determinarea dacă un țesut este sănătos sau canceros este de durată și uneori chiar inexactă, explică cercetătorii. Uneori este necesară o jumătate de oră pentru ca un medic patolog să pregătească un eșantion și să determină dacă este canceros sau nu, ceea ce pentru bolnav înseamnă creșterea riscului de infecție și efecte nedorite asociate prelungirii anesteziei.
În plus pentru unele forme de cancer, interpretarea eșantioanelor de țesut poate fi dificilă, asociată cu o rată de eroare a rezultatelor între 10 și 20%. ”Noua tehnologie ne permite un grad mai mare de precizie, știind exact ce țesuturi trebuie îndepărtate și care trebuie lăsate, explică dr. James Suliburk, șeful serviciului chirurgie endocrină la Facultatea de medicină Baylor în cadrul Centrului medical Houston, care a colaborat la acest proiect.
Deși maximizarea ablației tumorii canceroase este esențială pentru a spori șansele de supraviețuire a pacientului, totuși eliminarea unei cantități mari țesut sănătos poate avea efecte adverse, extinse, subliniază dr. James Suliburk.
Inventatorii cred că testarea acestei sonde va începe în 2018 în timpul intervențiilor chirurgicale de extirpare a tumorilor.