Bărbații care îşi văd soţiile înroșite și transpirate, de la o anumită vârstă sunt, probabil, bucuroși că nu au bufeuri. Bufeurile nu sunt însă doar o "problemă a femeii". De fapt, unii bărbați pot trece prin aceleaşi experienţe, dar noile tratamente îi pot ajuta, relatează health.harvard.edu.
Medicii ştiu mai bine decât oricine de ce. Şi la bărbați și la femei, hormonii sunt de vină. Aproximativ 70% din femei au bufeuri la menopauză, când nivelurile de estrogen scad.
La bărbați, problema este testosteronul. Bărbații nu suferă o scădere bruscă a hormonului. De fapt, deși nivelul de testosteron scade cu aproximativ 1% pe an, după vârsta de 40 de ani, majoritatea bărbaților au un nivel al hormonului în limite normale și suficient pentru a preveni apariția bufeurilor.
Excepție sunt bărbații care au primit terapie de deprivare de androgeni pentru cancerul de prostată. Creșterea celulelor de prostată este stimulată de testosteron, iar tratamentele care reduc nivelul hormonului sau blochează acțiunile sale în organism pot ajuta la tratarea bolii. Gradul de deprivare a androgeni poate fi o măsură temporară pentru a stimula efectul radioterapiei (terapie neoadjuvantă) sau poate fi un tratament pe termen lung pentru cancerul de prostată avansat. În trecut, acest lucru se realiza prin castrare chirurgicală sau prin administrarea de pilule cu estrogen. Începând cu jumătatea anului 2005, tratamentul se bazează, de obicei, pe injecții care reduc producția de testosteron.
Aproximativ 70% -80% dintre bărbații care primesc terapie de deprivare de androgen au bufeuri. Testosteronul scazut este de vină, dar oamenii de stiinta nu stiu cum activitatea scăzută a hormonului creează această problemă. Centrul de control termic din creier, cunoscut sub numele de hipotalamus. pare responsabil. Sistemul nervos transmite semnale care provoacă lărgirea vaselor de sânge din piele, producând căldură și roşeaţă.
Simptome
Bufeurile sunt simţite la fel și de bărbați și de femei: un sentiment brusc de căldură, mai intens pe cap și pe trunchi, adesea însoțită de roșeață vizibilă a pielii și transpirație. Bufeurile sunt mai frecvente în timpul nopţii. Sunt de obicei scurte, în medie patru minute, şi provoacă sudori reci pe spate. Episoadele pot fi rare și ușoare sau destul de supărătoare, uneori apărând de 6 până la 10 ori pe zi. Unele persoane, atât bărbați cât și femei, se mai plâng de anxietate, palpitații sau iritabilitate.
Cele mai multe femei scapă de bufeuri într-un an, chiar și fără terapie, dar unele suferă ani de zile. Bărbații care dezvoltă bufeuri în timpul deprivării temporare de androgen se recuperează, de obicei, în trei sau patru luni de la oprirea tratamentului. Medicii spun adesea pacienţilor că vor trece peste această problemă, dar majoritatea bărbaţilor nu reuşesc. Într-un studiu, peste 40% dintre bărbați aveau încă bufeuri după mai mult de 8 ani de tratament. Într-un alt studiu, 72% dintre pacienți au spus că bufeurile le afectează somnul, iar 59%, bucuria de a trăi. Din fericire, noile tratamente îi pot ajuta.
Tratament
Bărbații cu cancer de prostată nu pot lua testosteron, dar pot folosi hormoni feminini pentru bufeuri. Într-un studiu, 83% dintre bărbații care au încercat estradiol (un estrogen) au raportat o calmare a bufeurilor. Dar mai mult de 40% suferea de umflături sau de sensibilitate la sân, iar studiul a fost prea scurt pentru a exclude posibilitatea apariției efectelor secundare cardiovasculare. Studii similare ale megestrolului și medroxiprogesteronului, care fac parte dintr-un alt grup de hormoni feminini (progesteron), au raportat o reducere de aproximativ 80% -90% a bufeurilor. Dar efectele secundare pot include balonare și creștere în greutate.
Hormonii pot ajuta, dar şi alte tratamente pot fi la fel de succes, cu mai puține efecte secundare. Două abordări au ajutat atât bărbații, cât și femeile. Unul implică antidepresive. Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) au fost eficienți, ca și un antidepresiv asociat, venlafaxină. Ambele tipuri sunt bine tolerate; venlafaxina poate crește uneori tensiunea arterială, iar SSRI pot provoca disfuncții sexuale, dar aceasta nu este o problemă pentru cei mai mulți bărbați cu deprivare de androgeni.
Celălalt tratament recent utilizează medicamentul anticonvulsiv gabapentin. Primele utilizări cu succes au fost la bărbați, dar tratamentul a cunoscut rapid o utilizare şi mai largă la femei. Conform unui studiu, medicamentul a redus severitatea și frecvența bufeurilor la femei cu 70%. Somnolenţa şi ameţeala sunt cele mai frecvente efecte secundare.