Tinerele care fac sport în perioada adolescenţei trăiesc mai mult, au o stare de sănătate mai bună. Sportul le reduce riscul de deces prin cancer. Este opinia cercetătorilor de la Vanderbilt Epidemiology Center (SUA), care pledează pentru practicarea exerciţiilor fizice în adolescenţă. Cercetătorii americani au analizat datele colectate de la aproximativ 75.000 de femei cu vârste între 40 şi 70 de ani, care participau la Shanghai Women’s Health Study, pentru a explica impactul activităţii fizice efectuate în adolescentă asupra stării de sănătate de-a lungul vieţii.
Participantele au oferit informaţii privitoare la stilul de viaţă ca adulte şi la exerciţiile fizice efectuate la vârste între 13 şi 19 ani. Concluziile studiului arată că femeile care au făcut sport, respectiv cu 1.33 ore pe săptămână, în adolescenţă, aveau un risc cu 16% mai mic de deces prin cancer şi cu 15%, prin alte boli. Cercetătorii au observat că femeile, care au făcut sporturi de echipă în adolescenţă, aveau un risc mai mic cu 14% de deces din cauza cancerului şi mai mic cu 10% din cauza altor boli. Ei au mai constatat că femeile care au făcut sport în adolescenţă, inclusiv la maturitate, aveau un risc mai mic cu 20% de deces.
OMS : 10.000 de paşi zilnic
Pentru un tonus bun şi protejarea sănătăţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă să facem zilnic 10.000 de paşi.. A face sport în mod constant permite reducerea cu până la 39% a riscului de cancer de sân, cu 26% a riscului de cancer colorectal, cu 25% a riscului de accident vascular cerebral şi cu 34% a riscului de diabet. La ora actuală, la nivel global, sedentarismul este al patrulea factor de risc de deces, după hipertensiunea arterială, tabagismul şi diabetul, scrie TopSante.