O persoană sănătoasă produce aproximativ un litru de salivă zilnic. Saliva este un dezinfectant natural al gurii, este esenţială pentru protejarea gingiilor şi diminuarea riscurilor de carii. Dar saliva poate să dezvăluie şi multe informaţii privitoare la starea generală de sănătate. De aceea, este important să semnalaţi medicului cele mai mici modificări ale salivei, simţite în cavitatea bucală.
Gură uscată
Uscăciunea gurii poate fi provocată de unele medicamente cum sunt anti-histaminice (contra alergiei), decongestionante nazale sau unele anti-depresive. Peste 200 de molecule sunt implicate în apariţia uscăciunii gurii. De asemenea, dacă aveţi gura uscată fiţi foarte vigilenţi în privinţa igienei dentare, deoarece mai puţină salivă înseamnă mai puţină protecţie contra cariilor. De aceea, este necesar să vă spălaţi temenic pe dinţi, după fiecare masă, cu o pastă ce conţine fluor şi să folosiţi aţa dentară pentru eliminarea tuturor resturilor alimentare.
Albicioasă, cu cocoloaşe
Ciuperca Candida albicans poate fi cauza unei infecţii la nivelul cavităţii bucale. Această infecţie afectează în special persoanele tinere, dar şi pe cele suferinde de diabet, deoarece zahărul din salivă poate favoriza apariţia şi dezvoltarea ciupercilor. De asemenea, folosirea prelungită a antibioticelor reprezintă un factor de risc. Contra acestor infecţii, se administrează medicamente anti-fungice. Acidă Saliva acidă este semnul că poate fi vorba de reflux gastro-esofagian, cauzat de o defecţiune la nivelul sfincterului esofagian inferior, care nu mai opreşte refluxul. Fiind acid, acest suc este periculos şi dă senzaţia de aciditate în gât şi gură. Dacă aţi fost diagnosticat cu reflux, medicul va prescrie medicamente anti-acide, pansamente gastrice sau inhibitor de pompă de protoni (IPP), iar pentru reglarea acidităţii, va recomanda o alimentaţie sănătoasă. Lipicioasă Dacă saliva este lipicioasă pe limbă, fără îndoială trebuie să re-învăţaţi să respiraţi pe nas şi nu pe gură, deoarece este modul cel mai bun de a menţine hidratarea în aceste zone. Trebuie să ştiţi că saliva este un dezinfectant natural pentru gură, care împiedică dezvoltarea bacteriilor şi formarea cariilor.
Prea multă
Hipersalivaţia are multiple explicaţii. Dacă sunteţi însărcinată, acest fenomen este pus pe seama hormonilor de sarcină. Dar hipersalivaţia poate fi şi semnul unei afecţiuni neurodegenerative, cum ar fi scleroza laterală miotrofică (boala Charcot) sau maladia Parkinson, două boli care pot să aibă ca semn secreţia în exces a salivei.