Multe virtuţi: satură şi nu îngraşă, barează apariţia cancerului
Fasolea albă boabe este excelentă pentru detoxifierea organismului, graţie conţinutului ridicat de molibden, element necesar producerii şi activării unor enzime esenţiale în procesul de epurare a organismului de toxine.
Fasolea este valoroasă pentru că are indice glicemic scăzut. Astfel, după o porţie de fasole albă boabe, nu suntem în pericol să ne crească nivelul zahărului în sânge. De aceea, fasolea este asociată cu beneficii majore, în primul rând cu scăderea riscului de boli cardiovasculare şi diabet.
Fasolea produce inhibitori alfa-amilaza, care au capacitatea de a domoli absorbţia glucidelor, este o sursă bună de antioxidanţi care protejează celulele de acţiunea nemiloasă a radicalilor liberi, implicaţi în declanşarea multor boli rele: cancer, ateroscleroză, tromboză, maladia Alzheimer etc. Fasolea are şi un conţinut important de magneziu, element-cheie pentru membranele nervoase şi musculare, pentru reducerea stresului.
Fasolea verde excelează prin câteva virtuţi: satură şi nu îngraşă, reglează glicemia prin conţinutul valoros de fibre, împiedică apariţia cancerului, în special a celui pancreatic, de colon, de sân şi de prostată cu ajutorul unor substanţe numite lignani, asemănătoare cu estrogenul.
Bobul mic, dar valoros
Boabele verzi de mazăre au în compoziția lor acid folic, vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina K, fitosteroli, fibre, luteină, calciu, fier, fosfor, magneziu, cupru, zinc și luteină. Aşa că mazărea este bună pentru protejarea rezistenţei oaselor, a sănătăţii cardiovasculare.
Mazărea conține cantități mari de coumestrol (un polifenol) care ţine la distanţă cancerul la stomac, este o bună sursă de vitamina C, substanța care protejează organismul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
Bună este mazărea şi pentru persoanele interesate să slăbească; o ceaşcă de mazăre = 100 de calorii. Luteina din mazăre protejează împotriva degenerării maculare și a cataractei cboli ale ochilor ce apar legate de înaintarea în vârstă.
Să luăm aminte, totuşi, că mazărea conține purine, substanțe dăunătoare pentru unii oameni. Aceste informaţii vizează în primul rând persoanele ce au tulburări renale sau gută. Purinele se pot transforma în acid uric, excesul de purine din organism, conducând inevitabil la exces de acid uric. Două dintre afecțiunile provocate de excesul de acid uric sunt guta și calculii renali. De aceea, persoanelor care suferă de aceste boli eli se recomandă să reducă sau chiar să evite mazărea.