Taxa vizează în special băuturile şi alimentele care conţin zahăr adăugat, furnizate prin aparatele automate amplasate în incinta spitalelor, cu proprietarii cărora s-au încheiate contracte. Scopul este de a descuraja pacienţii, personalul medical şi vizitatorii să mai cumpere băuturi şi alte produse îndulcite prin creşterea preţului acestora.
Această taxă ar putea fi introdusă până în 2020 şi, prin aplicarea ei, s-ar putea încasa între 20 şi 40 de milioane de livre (26 până la 52 de milioane de euro) în fiecare an, a precizat Simon Stevens, şeful serviciului britanic pentru sănătate publică, în cadrul unui interviu în The Guardian.
Nu s-a precizat procentul acestei taxe, dar asociaţiile de sănătate publică şi medicii ar dori să fie de 20%.
Potrivit unui studiu comandat de McKinsey Global Institute (MGI), publicat în noiembre 2014, obezitatea se plasează imediat după tabagism în privinţa costurilor legate de problemele de sănătate, respectiv cu 58,6 miliarde de euro anual, provocând, în fiecare an, o pierdere echivalentă cu 3% din PIB-ul Regatului Unit.
Consumul constant de dulciuri și în special de băuturi carbogazoase dulci ar putea produce prejudicii creierului similare cu cele întâlnite la pacienții cu Alzheimer, sugerează specialiștii de la Universitatea Macquarie din Sidney.