O superbacterie, rezistentă la toate antibioticele, a făcut prima victimă

14 Ian 2017 | scris de Gabriela Antoniu
O superbacterie, rezistentă la toate antibioticele, a făcut prima victimă

O femeie în vârstă de 70 de ani a murit din cauza unei infecţii cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele existente. Ştirea subliniază îngrijorarea faţă de creşterea rezistenţei la antibiotice, precum şi necesitatea de a găsi o soluţie la această ameninţare globală, relatează medicaldaily.com.

Femeia a murit toamna trecută la un spital din Nevada după ce s-a întors din India unde a stat o perioadă îndelungată. Pacienta a fost diagnosticată cu infecţie cu o enterobacterie, ce conţine enzima New Delhi metallo-beta-lactamaza (NDM), care o face rezistentă la foarte multe antibiotice, conform The Telegraph.

Nu a existat nici un antibiotic care să distrugă bacteria, iar femeia a murit din cauza infecţiei. Deşi acest tip de infecţie e rar, nu este prima dată când o persoană din SUA o contactează. 

“Cred că e mesagerul care ne anunţă că vine ce e mai rău”, a declarat dr. James Johnson, profesor de boli infecţioase la Universitatea Minnesota şi specialist la Centrul medical Minnesota VA.

Rezistenţa la antibiotice este considerată cea mai mare ameninţare pentru sănătatea globală, iar experţii sugerează că decesul din Nevada trebuie să fie un avertisment serios pentru ca guvernele din toată lumea să acorde mai multă atenţie acestei probleme spinoase.

Deşi bacteriile dezvoltă natural o rezistenţă la antibiotice, utilizarea abuzivă a acestor medicamente le accelerează această tendinţă. Ca urmare, bacteriile dezvoltă rezistenţă la antibiotice mult mai repede decât oamenii descoperă noi medicamente. Dacă nu se va face nimic, centrele pentru prevenirea şi controlul bolilor estimează că aceste superbacterii ar putea ucide 10 milioane de persoane pe an, până în 2050.

Sunt însă şi veşti bune. Cercetătorii din întreaga lume şi-au unit forţele pentru dezvoltarea unor noi terapii care încep să dea rezultate. În august, anul trecut, Universitatea Sheffield a creat un tratament experimental, care protejează rănile împotriva infecţiilor cu superbacterii. În studiile de laborator, tratamentul a redus aderenţa bacteriilor la celule cu 50-60%. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră