Mititei „delicioşi”! 60% carne, restul aditivi

26 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Mititei „delicioşi”! 60% carne, restul aditivi

Pentru a ajunge la aceste concluzii, APC a achiziționat din hipermarketuri/supermarketuri 25 tipuri de mititei, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor.

Amestec 

Mititei sunt semipreparate culinare realizate din amestec de cărnuri, provenite de la o specie sau mai multe specii, apă, condimente, sare şi bicarbonat de sodiu.
La fabricarea mititeilor analizaţi s-au folosit următoarele ingrediente: carne de porc, vită, oaie, caprioară, cerb, urs, pui cu piele, pulpe pui cu piele, slănină, seu de vită, apă, sare, sare iodată, sare de mare neiodată, chimion, ardei iute, cimbru, coriandru, enibahar, boia iute, boia dulce, chimen, piper, extract de boia de ardei, usturoi, usturoi deshidratat granulat, nucşoară, ceapă, pătrunjel, maghiran, dextroză, maltodextrină, zahăr, hidrolizate proteice vegetale, supă de vită, de oase de vită, ulei de floarea soarelui, fibră de soia, fibre vegetale, arome, aromă de fum, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, acetat de sodiu, acid citric, carmin, nitrat de potasiu, bicarbonat de sodiu, carbonaţi de sodiu, lactat de sodiu, izoascorbat de sodiu, procolor, superfrich şi monoglutamat de sodiu.

În prinvinţa conţinutului de carne, cantitatea variază între 61,5% şi 90%. În urma controalelor, APC a descoperit că la 28% dintre produsele analizate nu se specifică conţinutul de carne, fapt ce contravine prevederilor legale aplicabile etichetării produselor.

Potrivit APC, în toate caserolele de mititei s-a folosit bicarbonat de sodiu. La 40% dintre mititeii analizaţi s-au folosit arome; la 32%, ascorbat de sodiu; la 32%, acid ascorbic; la 28%, carmin; la 28%, acetat de sodiu; la 20%, nitrat de potasiu; la 12%, aromă de fum; la 12%, monoglutamatul de sodiu; la 8%, citratul de sodiu, la 4% , acidul citric; la 4% , lactatul de sodiu; la 4%, izoascorbatul de sodiu; la 4%, procolor şi superfrich.

Nitrat de sodiu

20% dintre caserole, mititei conţineau nitrat de sodiu, un aditiv din grupa e-urilor suspecte, pentru că pot provoca alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, ale tubului digestiv, nervoase, precum şi creşterea nivelului de colesterol.

Preşedintele APC, conf. dr. Costel Stanciu, îi avertizează pe cumpărători ca, „la alegerea unei caserole de mici, să se aibă în vedere, pe de o parte conținutul de carne/cărnuri de pe etichetă, care ar trebui să depăşească 85% din conţinutul caserolei, iar pe de altă parte, celelalte ingrediente din compoziție. Trebuie să evitaţi acei mici care au în compoziție arome, aromă de fum şi aditivii alimentari, precum: glutamatul monosodic, nitratul de potasiu, acidul citric, citratul de sodiu şi izoacorbatul de sodiu. Totodată, trebuie evitate produsele cu adaos de zahăr, ulei vegetal, hidrolizate proteice vegetale, fibre vegetale și fibra de soia, care împreună cu aditivii alimentari maschează calitatea scăzută a cărnurilor folosite în reţeta respectivă. Alte aspecte la fel de importante de urmărit sunt termenul de valabilitate ( 5 - 7 zile de la data producerii) şi condiţiile de păstrare (0 - 4 grade celsius) în perioada valabilităţii”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră