Descoperire: Creierul afectat de maladia Parkinson este supraîncălzit, asemenea unui motor care funcţionează permanent la viteze mari

29 Aug 2015
Descoperire: Creierul afectat de maladia Parkinson este supraîncălzit, asemenea unui motor care funcţionează permanent la viteze mari
Cercetătorii canadieni compară creierul persoanelor afectat  de maladia Parkinson cu un motor supraîncălzit. Din cauza energiei, unii neuroni încetează să mai funcţioneze.

Maladia Parkinson este o boală neurodegenerativă cronică, cu evoluţie lentă, care afectează o structură de câţiva milimetri, situată la baza creierului şi care este alcătuită din neuroni ce produc dopamină. Funcţia acestor neuroni constă în producerea şi eliberarea dopaminei, un neurotramsiţător indispensabil controlului mişcărilor corpului, în special a celor mecanice. Afectaţi de maladia Parkinson, neuronii încetează de a mai funcţiona. Dar motivul precis pentru care neuronii îşi întrerup funcţionarea este deocamdată necunoscută.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Montreal au făcut recent un pas însemnat în direcţia desluşirii acestui mister. Ei au descoperit că acele celule ale creierului implicate în maladia Parkinson au nevoie de mai multă energie comparativ cu celelalte celule. « Ca un motor care funcţionează permanent la viteze mari, aceste celule au nevoie de o cantitate incredibilă de energie pentru a funcţiona. În contrapartidă la acest necesar major energetic este faptul că ele produc mai multe reziduuri. Epuizarea şi acumularea de reziduuri produc moartea prematură a celulelor », explică profesorul Eric Trudeau, principalul autor al acestei descoperiri.

Cercetătorii canadieni speră prin acest studiu să relanseze interesul pentru combaterea stresului oxidativ, principalul agresor al celulelor cerebrale.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră