Medicii nu ar fi suficient de riguroși în privința stetoscopului folosit în mod curent în cazul multor pacienți, avertizează un studiu publicat în American Journal of Infection Control, în luna iulie. Rezultatele studiului indică faptul că pe acest instrument obișnuit al medicilor sunt multe microorganisme, transmite site-ul 20minutes și AFP.
Niciun stetoscop nu este dezinfectat după 170 de folosiri
După o săptămână de monitorizare, autorii studiului au observat că, după 170 de consultații la un spital din Connecticut (SUA), niciun medic nu proceda la dezinfecția stescopului. În timp ce 58% dintre medici se spală pe mâini înainte de consultarea pacientului, 63% procedau astfel după. Totuși, la facultatea de medicină igiena instrumentarului face parte din probele la examenul din anul al doilea de studiu.
Cuib de bacterii
Un alt studiu realizat în Elveția, în 2014, publicat în Mayo Clinic Proceedings, demonstra prezența a numeroase bacterii pe stetoscop, printre care stafilococul auriu. Partea rotundă a stetoscopului, care vine în contact cu pacientul, prezintă cea mai mare încărcătură de bacterii. Am anticipat gradul scăzut de igienă acordat stetoscopului, dar am fost surprinși că niciun participant la studiu nu-l dezinfecta, preciza unul dintre autorii studiului.
Trebuie subliniat că rezultatele studiului american nu trebuie generalizate. Am avut ocazia să profesez în departamente pentru boli infecțioase, unde regulile de igienă sunt foarte stricte, subliniază Patrice Bouree, profesor la Institutul Alfred-Fournier din Paris, citat de Le Figaro.
Pe de altă parte, și Didier Pittet, unul dintre autorii studiului efectuat în Elveția, în 2014, nuanțează rezultatele. ”Mâinile rămân principalul vector de infecții, deoarece sunt suprafețe calde și uneori umede. În schimb, deocamdată, infectarea legată de stetoscop este una insuficient documentată”, subliniază acesta.