Între 26 şi 29 august, la Paris, se derulează al 20-lea congres al Societăţii internaţionale de hiponoză, la care participă peste 2.500 de specialişti din 26 de ţări. La ora actuală, hipnoza este o disciplină în revenire şi cu aplicaţii eficiente în domeniul medical. Astfel, de aproximativ şapte ani, hipnoza a pătruns în spitale, unde este propusă ca alternativă la anestezicele chimice pentru a reduce durerea sau pentru a elimina stresul existent înainte de o intervenţie chirurgicală. La Spitalul din Aix Provence, din Franţa, se operează sub hipnoză, evident, cu acordul pacientului. Hipnoza „permite să se injecteze mai puţin produs chimic de anestezie în corpul pacientului. Aşadar, el se recuperează mult mai repede”, explică doctorul Delphine Baudoin, responsabilul unităţii pentru tratamentul durerii din cadrul CHU Aix. În afara sălilor de operaţie, din ce în ce mai mulţi pacienţi recurg la hipnoza ericksoniană pentru tratarea dependenţei de tutun, tulburărilor alimentare, fobiilor sau pentru a slăbi. „În hipnoza numită ericksoniană (numele vine de la psihiatrul american Milton Erickon, pionierul hipnozei de tip nou), cea mai folosită, se acţionează mult cu poveşti şi metafore ca suport, explică pentru AFP doctorul Claude Virot, psihiatru şi directorul congresului.
Medicul Aurore Marcou, anestezist la Institutul Curie, spune că hipno-sedarea este o alternativă la anestezia generală. Cynthia are 40 de ani şi a avut, la sfârşitul lunii iulie, o mastectomie. Ea a ales să fie operată sub hipnoză. „Eu deja practicam reiki. Şi atunci când mi s-a vorbit despre hipno-sedare, l-am întrebat pe chirurgul meu dacă aş putea ca şi eu să beneficiez de aceasta”, povesteşte Cynthia.
În ziua operaţiei, pacienta era uşor nervoasă. Îi era frică de ce urma să se întâmple şi de faptul că hipnoza ar putea să nu funcţioneze. Dar dr.Marcou, aşezată lângă pacientă, a găsit cuvintele potrivite pentru a o adormi. „Auzeam totul, dar eram pe plajă, în natură. M-am liniştit rapid. Nu am simţit nicio durere”, spune Cynthia.
Dr Marcou şi colegii ei de la Institutul Curie folosesc hipnoza pentru atenuarea efectelor nedorite legate de tratamentele contra cancerelor. Înainte de intervenţia chirurgicală Cynthia era deja acomodată cu această practică. Hipnoza a ajutat-o şi în timpul chimioterapiei. După o lună de la intervenţia chirurgicală, Cynthia se simţea obosită, dar totuşi în putere să suporte radioterapia, graţie auto-hipnozei, pe care ea continuă să o practice zilnic. Este aliatul ei contra stresului şi în lupta contra durerii. Astfel, Cynthia este mai încrezătoare în propria ei capacitate de a lupta cu boala, are sentimentul că îşi ţine viaţa în propriile mâini şi are un control asupra a ceea ce i se întâmplă.