Potrivit unui studiu realizat de European Society of Cardiology, statul ore în şir în faţa unui ecran dublează riscul de embolie pulmonară. Se ştie că, în urmă cu câţiva ani, un tânăr taiwanez de 18 ani a murit după un joc video de mai multe ore în care nu s-a ridicat deloc din scaun. Cauzele decesului nu au fost formulate. Dar medicii legişti au spus că o posibilă cauză a decesului prin stop cardiac ar fi perioada lungă de imobilitate.
Studiul European Society of Cardiology a monitorizat 86.000 de persoane, timp de aproape 18 ani. Din analizarea datelor colectate, s-a ajuns la concluzia că persoanele care stau la televizor, zilnic, cinci ore şi chiar mai mult îşi multiplică riscurile de embolie pulmonară. În schimb, riscurile sunt cu mult mai mici spre zero, în cazul persoanelor care alocă doar două ore televizorului.
Studiul relevă faptul că majoritatea deceselor prin embolie au fost înregistrate printre persoanele mari iubitoare de privit la televizor. Potrivit specialiştilor, riscul de embolie se multiplică cu doi când stăm timp îndelungat, nemişcaţi, în faţa unui ecran, oricare ar fi acesta. Riscul maxim a fost localizat la persoanele sub 60 de ani care priveau la televizor în medie cinci ore zilnic. În medie, la această categorie de persoane, riscul de embolie era de şase ori mai mare, comparativ cu semenii lor care acordau televizorului doar două ore zilnic.
Picioarele imobilizate în timp ce privim ecranul poate fi o explicaţie a măririi riscului de embolie, explică profesorul Toru Shirakawa, princialul autor al studiului.
Pentru a preveni embolia pulmonară, se recomandă acelaşi comportament preventiv legat de sindromul clasei economice, fenomen frecvent în timpul zborurilor cu avionul la distanţe mari, în timpul cărora pasagerii sunt nevoiţi să stea imobilizaţi. Adică, după fiecare oră de stat în scaun trebuie să ne ridicăm, să facem mişcare. De asemenea, a bea apă periodic, în cantităţi rezonabile, ajută la prevenirea emboliei.