Veninul de păianjen ar putea fi folosit în cazurile de disfuncţii erectile, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în revista American Urological Association. Concluziile promiţătoare au fost testate deocamadată pe rozătoare.
Este vorba de un păianjen extrem de periculos, phoneutria nigriventer, obişnuit a se ascunde printre ciorchinii de banane. Acesta produce un venin care ar putea fi eficient în lupta contra tulburărilor de erecţie. Comparativ cu Viagra, acest venin s-a dovedit fi mai eficient. Cercetătorii de la Universitatea federală din Madras (Brazilia) au observat că, printre efectele secundare ale înţepăturii păianjenului phoneutria nigriventer, se numără şi faptul că bărbaţii au o erecţie foarte dureroasă, persistentă câteva ore.
Cercetătorii au analizat acest venin şi au descoperit două toxine : PnTx2-6 şi PnPP-19. Ei le-au obţinut în laborator. Aceste substanţe sunt capabile să mărească producţia de oxid nitric, un vasodilatator aflat la baza erecţiei, acest efect fiind menţinut mai multe ore. Pentru testarea acestor toxine, cercetătorii s-au folosit de şoareci de laboraor. Ei au observat că substanţa PnTx-6 a provocat efecte nedorite rozătoarelor: a favorizat apariţia unei congestii sanguine care, în scurt timp, s-a finalizat cu insuficienţă cardiacă. În schimb, substanţa PnPP-19 a permis stimularea erecţiei rozătoarelor fără să provoace modificări în privinţa concentraţiei sanguiune şi fără alte efecte secundare.
Rezultatele acestor teste sunt încurajatoare, dar, evident, sunt necesare teste clinice pe oameni. “Rezultatele dovedesc că această substanţă poate să contribuie la obţinerea unui tratament naturist destinat tulburărilor de erecţie”, au concluzionat cercetătorii.
“Disfuncţia erectilă (impotenţa) reprezintă incapacitatea persistentă sau repetată de a obţine şi/sau a menţine o erecţie suficientă în aşa fel încât să permită un raport sexual satisfăcător”. Este definiţia disfuncţiei erectile formulată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Potrivit OMS, aproximativ 4% dintre bărbaţii cu vârste de până în 50 de ani şi aproximativ 17% de peste 60 de ani au tulburări de erecţie.