La începutul anului trecut, un virus mai puțin cunoscut pentru europeni lovea puternic populația din mai multe state din Africa de Vest. De aici și până la o epidemie în adevăratul sens al cuvântului a fost doar o chestiune de timp. În câteva luni, țări precum Sierra Leone, Liberia, Congo sau Guineea s-au transformat în adevărate focare de infecție, amenințând puternic Europa, dar și Statele Unite. Organizația Mondială a Sănătății, citată de AFP, raportează nu mai puțin de 11.300 de decese în Africa, de la confirmarea primului caz din decembrie 2013 în Guineea și până în prezent.
Progresele de eradicare a pandemiei s-au făcut simțite mai ales în ultimele luni. Sierra Leone, țara vecină cu Guineea, locul de unde s-a răspândit boala, a marcat zilele acestea o victorie împotriva teribilului virus.
Ultimul bolnav de Ebola a fost externat luni din spital complet vindecat, titrează Le Monde. Pentru a marca acest eveniment, autoritățile au organizat o festivitate la care au participat cadrele medicale implicate în combaterea virusului ucigător, dar și pacienții vindecați de boală.
Pe ritmuri africane, medicii și angajații spitalelor au țopăit de fericire, la propiu, iar pacienții care au supraviețuit pandemiei și-au lăsat amprentele pe un zid ridicat în cinstea lor. Adama Sankoh, pacientul în cauză, a participat și el la festivitate.
Potrivit Le Monde, Sierra Leone poate începe numărătoarea inversă până la declararea oficială a încheierii epidemiei de Ebola. Dacă în șase săptămâni, perioada dublă de incubație a virusului, nu se va semnala niciun caz, autoritățile din Sierra Leone pot decreta încheierea epidemiei.