Joi și vineri, medicii de la Spitalul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială ”Prof. dr. Dan Theodorescu” acordă consultații gratuite, fără bilet de trimitere, în condițiile creșterii numărului cazurilor de cancer oral.
Șeful Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, prof. dr. Alexandru Bucur, avertizează că se înregistrează o creștere a numărului pacienților cu tumori maligne la nivelul cavității bucale, că jumătate dintre pacienții clinicii sunt în faze depășite, terminale, pentru care soluții terapeutice sunt foarte limitate.
"Am observat în ultimul timp pe statisticile clinicii că numărul bolnavilor afectați de tumorile maligne cavității orale este într-o continuă creștere. Ne confruntăm spre sfârșitul acestui an ca și anul trecut cu un număr de peste 500 de cazuri. Lucru extrem de grav, spun eu, având în vedere că durata medie de viață a acestor bolnavi este mică. (...) Bolnavii pe care de regulă îi primim în clinică, și spun de regulă, adică mai mult de jumătate din numărul acestora, sunt în faze depășite, terminale. Este a doua sesiune pe care am programat-o, prima a fost în iunie, unde rezultatul spun eu că este satisfăcător. În cele două zile din iunie s-au prezentat 104 pacienți, însă partea tristă a acestei povești este că 11,3% i-am depistat cu astfel de cancere ale cavității orale", avertizează prof. dr. Alexandru Bucur.
Referindu-se la cavitatea bucală, respectiv la cancerul de buză, de limbă, de mucoasă jugală, de planșeu, cancerul de mandibulă sau maxilar, prof. dr. Alexandru Bucur a precizat că aceste tumori reprezintă 2-3% din totalul cancerelor organismului. ”Media europeană de depistare este de 0,4% — lucru care cred că trebuie să tragă un semnal de alarmă vizavi de ce înseamnă prevenție și depistare precoce. Nu poți să îi oferi unui bolnav în stadiul terminal șanse mari de supraviețuire", subliniază specialistul.
Din păcate, pe lângă creșterea numărului cazurilor diagnosticate cu acest tip de cancere, în ultima perioadă se observă și o scădere a vârstei pacienților depistați cu aproximativ 20 de ani, comparativ cu anii 1990.
Confruntați cu acest fenomen, medicii acestui spital pun accentul pe prevenție. Ei recomandă populației să efectueze, anual, a cel puțin două consultații la medicul stomatolog și susțin campanii de consultații gratuite în cadrul inițiativei ”Zilele Prevenirii Cancerului Oral”, organizată împreună cu Primăria Capitalei și Administrația Spitalelor și Servicii Medicale București.
La conferința de presă dedicată acestei inițiative, dr. Tania Rădulescu, managerul Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială "Prof. Dr. Dan Theodorescu", a subliniat că această unitate medicală are o adresabilitate foarte mare, cu pacienți din peste 20 de județe. ”Este un spital de 61 de paturi în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate și în subordinea Primăriei Municipiului București, respectiv Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București", a spus dr. Tania Rădulescu.