Incredibil: Are 90% lipsă din creier și, totuși, trăiește normal

17 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Incredibil: Are 90% lipsă din creier și, totuși, trăiește normal


Este căsătorit, are doi copii, o funcție în administrație și nu a avut tulburări neurologice. IQ-ul lui, 75, este inferior mediei, dar nu este considerat un handicap mental. Dar cum a ajuns bărbatul în această incredibilă situație. În copilărie, el a suferit o acumulare de lichid cefalorahidian în creier. Aceasta este o boală numită hidrocefalie. Pentru tratare, medicii i-au implantat un mic tub pentru evacuarea lichidului spre alte zone ale corpului. Acest tub i-a fost extras la vârsta de 14 ani, dar, de-a lungul anilor, lichidul s-a acumulat din nou.

Un creier neobișnuit
Această poveste, care a făcut obiectul unui studiu publicat în revista The Lancet în 2007, a revenit în actualitate datorită psihologului Axel Cleeremans de la Universitatea din Bruxelles.

Potrivit acestuia, acest caz foarte rar pune în discuție teroriile fundamentale bazate pe conștiință. Nici o teorie nu demonstrează cum o persoană, căreia îi lipsesc aproape 90% din neuroni, poate să aibă un comportament normal, subliniază profesorul Cleeremans pe site-ul Quartz, citat de metronews.fr.

De fapt, toate zonele creierului care controlează sensibilitatea, vorbirea, auzul sunt diminuate. Totuși, bărbatul nu este afectat în viața obișnuită.

Potrivit unei noi teorii a profesorului Cleeremans, prezentată la o conferință de la Buenos Aires, dacă creierul nu este afectat brusc și brutal, ci treptat, organul are capacitatea de a se adapta. Astfel, bărbatul cunoaște o informație și, de asemenea, are conștiința că știe această informație.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră