De ce unele cancere sunt mai frecvente ca altele?!

13 Aug 2016 | scris de Magda Marincovici
De ce unele cancere sunt mai frecvente ca altele?!

Nu este nici un secret: unele cancere sunt mai rare ca altele. Astfel, Institutul Național al Cancerului din Franța arată că, la bărbați, cancerul de prostată este cel mai frecvent, cu 53.465 cazuri noi și 8.950 de decese, în 2009. În clasament, pe locurile doi și trei, se plasează cancerul pulmonar (21.326 de decese, în 2012) și cancerul colorectal (9.275 de decese, în 2012). La femei, cancerul colorectal și cancerul pulmonar sunt pe locurile doi și trei, dar numărul unu este cancerul de sân, cu 48.763 noi cazuri și 11.886 decese, în 2012. 

Cercetătorii de la Center for Ecological and Evolutionary Cancer Research (Montpellier, Franța) și de la Deakin University (Geelong, Australia) s-au asociat pentru a răspunde la întrebarea de ce unele cancere sunt mai frecvente ca altele. Ei au ajuns la o concluzia incredibilă. Ei își expun observațiile într-un articol publicat în numărul din 9 august 2016 al revistei Trends in Cancer. 

O teorie care nu ține seama de factorii de mediu

Cancerele mai puțin frecvente afectează, în general, organe vitale sau organe de reproducere: inima, creierul sau uterul, de exemplu. Se pare că Natura (selecția naturală, în realitate) oferă o protecție suplimentară acestor organe - un plus de protecție, comparativ cu un organ mai mic, spun autorii studiului.

De asemenea, se pare că organele duble, cum sunt plămânii sau rinichii, sunt afectate mai frecvent comparativ cu organele unice, de exemplu, pancreasul.

Atenție! Potrivit cercetătorilor, această teorie nu ține seama de riscurile induse de factorii de mediu: poluare, expunerea la razele ultraviolete... Aceasta este un alt subiect, care trebuie explorat, mai spun autorii acestei cercetări. 

 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră