Aspirina poate reduce cu 30% riscul de cancer colorectal

28 Aug 2015
Aspirina poate reduce cu 30% riscul de cancer colorectal
O echipă de cercetători danezi de la Departamentul de epidemiologie clinică a Spitalului Universităţii din Aarhus din Danemarca susţine că aspirina şi alte medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS) diminuează riscul apariţiei cancerului de colon. Cercetătorii danezi au monitorizat 102.800 de persoane adulte, dintre care 10.280 aveau cancer de colon. Rezultatele, publicate în revista Annals of Internal Medicine, pun în evidenţă că persoanele care iau constant între 75 şi 150 mg de aspirină timp de 5 ani au cu 27% mai puţine şanse de a face cancer de colon. De altfel, folosirea intensivă de AINS timp de cinci ani sau mai mult a fost asociată cu o reducere cu 30% a riscului de cancer colorectal. Studiul a evidenţiat, de asemenea, că aspirina pare a fi mai eficientă în cazul femeilor, în timp ce eficienţa în cazul folosirii de AINS nu este diferită în funcţie de vârstă sau sex. Rezultatele noastre arată că aspirina şi AINS au efect protector contra cancerului colorectal atunci când sunt luate pe termen lung, precizează pentru Reuters doctorul Soren Friis, autorul principal al studiului. În cazul consumatorilor constanţi de aspirină în doze mici, rezultatele trebuie interpretate cu prudenţă, spune doctorul Friis.

De aceea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina doza optimală şi durata folosirii aspirinei în prevenirea cancerului colorectal, ţinându-se seama de alte efecte beneficie şi de efectele nocive potenţiale, în special cele privind problemele gastro-intesntinale şi cerebrale. Deci, înainte de a lua aspirină pe termen lung, este important să discutăm cu medicul de familie sau cu medicul specialist.


 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră