Prof. dr. Diana Deleanu: Cei trei AAA – Alergiile la: ambrozie, albine şi alimente în creştere continuă

12 Sep 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Diana Deleanu: Cei trei AAA – Alergiile la: ambrozie, albine şi alimente în creştere continuă

Ambrozia
Europa, practic, a fost invadată, în ultimul secol, de o buruiană numită ambrozie. Toamna, ambrozia este cea mai frecventă cauză de alergii. Potrivit specialiştilor, doar o plantă de abrozie poate răspândi opt miliarde de grăunţe de polen. Ambrozia s-a răspândit rapid din America în toată Europa. În prezent, în ţara noastră creşte în Valea Mureşului, Banat, judeţele Bihor, Satu Mare, Vasului şi Giurgiu,

Simptomele alergiei la ambrozie sunt de tip alergie – rinită, rinoree, strănut, prurit, conjunctivită, lăcrimare, pleoape umflate – şi de tipul astmului: tulburări de respiraţie, tuse, respiraţie zgomotoasă etc.

Prof. dr. Deleanu le recomandă persoanelor care suferă de alergii sezoniere să consulte specialistul alergolog înainte de începerea sezonului ambroziei pentru vaccin şi imunoterapie, iar în cazul apariţiei simptomelor, pentru diagnostic, teste şi tratament.

Trebuie subliniat că, în majoritata ţărilor din Europa Vestică, ambrozia a fost practic eradicată. De fapt, aceasta este măsura cea mai eficientă pentru prevenirea alergiilor la ambrozie.

Albine, viespe
Prof. dr. Diana Deleanu avertizează şi asupra alergiilor la insecte, în special la albine şi viespi. A crescut numărul persoanelor cu alergii la insecte, probabil, şi din cauza creşterii numărului apicultorilor. Acest tip de alergii se manifestă prin respiraţie dificilă, erupţie generalizată pe piele, scăderea alarmantă a tensiunii arteriale, stări de ameţeală şi de pierdere a cunoştinţei, pacientul fiind înpericol de şoc anafilactic, ce poate fi fatal, în situaţia în care acesta nu beneficiază de tratament prompt şi corect.

Alimente
De asemenea, la cabinetele alergologilor se prezintă tot mai mulţi pacienţi cu alergii la alimente, în special la lapte, ouă, făină kivi, arahide etc.

Potrivit prof. dr. Diana Deleanu, „alergiile alimentare sunt în creştere, mai ales la copii, la fel şi severitatea formelor de manifestare. Alergiile alimentare sunt asociate cu astmul şi dermatita atopică”. Prof. dr. Deleanu atrage atenţia asupra urticariei care afectează între 0,1% şi 3%.

O soluţie în cazul acestor pacienţi o reprezintă imunoterapia specifică. Această metodă micşorează toleranţa organismului faţă de alergen.În repetate rânduri, prof. dr.l Deleanu a atras atenţia că această terapie nu este susţinută de sistemul de asigurări de sănătate, ceea ce face ca un număr mic de pacienţi să beneficieze de aceasta. Costurile lunare sunt între 150 şi 350 de lei şi poate dura între 3 şi 5 ani. Dar imunoterapia asigură protecţie în cazul a 95%-98% dintre pacienţi.

Prof. dr. Diana Deleanu subliniază că, deşi în ţara noastră se observă o creştere constantă a numărului pacienţilor cu cumanifestări de tipul alergiilor, totuşi, prevalenţa este sub cea înregistrată în Uniunea Europeană.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră