Cel mai important eveniment dedicat valorilor cinematografiei româneşti, Gala Premiilor UCIN s-a desfășurat luni, 24 aprilie, la Sala Studio a Teatrului Național București.
Ceremonia fastuoasă prezentata intr-un nou format, dinamic si totodata, atractiv pentru publicul spectator, a reunit numeroși invitați, cineaști, celebrități și personalități marcante ale scenei culturale românești, iar ținutele multor vedete precum Cătălina Grama (Jojo), Anca Țurcașiu, Laura Cosoi, Daniela Nane, Emilia Popescu, Beatrice Rancea sau Irina Deleanu, au strălucit pe covorul roșu.
Emoțiile participanților nominalizați au fost prelungite cu momente artistice oferite de Alexandra Ungureanu, Călin Geambașu, Claudia Pavel (Cream), Daniel Lazăr, Mircea Baniciu, Iulian Burciu și Ana Maria Ivan, în acompaniamentul orchestrei Mundicolor, condusa de dirijorul Daniel Jinga. Spectacolul de gală a fost întregit de balerinele clasei a VII-a a Liceului de Coregrafie Floria Capsali.
Laureații la Premiile Uniunii Cineaștilor din România au fost recompensați pentru cele mai bune performanţe cinematografice ale anului anterior. Filmul "Sieranevada", în regia lui Cristi Puiu, a obținut Marele Premiu si Trofeul UCIN. Marele Premiu a fost decernat de secretarul de stat în Ministerul Culturii și Identității Naționale, Erwin Șimșensohn. La această ediție a galei, "Sieranevada" a mai primit premiile pentru rol secundar feminin și masculin, premiile pentru interpretare feminină, pentru regie și pentru scenariu.
Câștigătorii Premiilor UCIN 2017 sunt:
Marele Premiu şi Trofeul Uniunii Cineaştilor – „SIERANEVADA „, regia Cristi Puiu
Premiul Special al Juriului - „INIMI CICATRIZATE”, regia Radu Jude
Premiul pentru regie - Cristi Puiu pentru filmul „SIERANEVADA”
Premiul pentru scenariu - Cristi Puiu pentru filmul „SIERANEVADA”
Premiul pentru imagine - Andrei Butică pentru filmul „C INI”
Premiul pentru costume - Dana Paparuz pentru filmul „INIMI CICATRIZATE”
Premiul pentru scenografie - Cristian Niculescu pentru filmul „INIMI CICATRIZATE”
Premiul pentru interpretare feminină - Dana Dogaru pentru rolul Nuşa din filmul „SIERANEVADA „
Premiul pentru interpretare masculină „Geo Barton” - Gheorghe Visu pentru rolul Hogaş din filmul „C INI”
Premiul pentru interpretare feminină – rol secundar - Ana Ciontea pentru rolul Ofelia din filmul „SIERANEVADA”
Premiul pentru interpretare masculină – rol secundar - Sorin Medeleni pentru rolul Tony din filmul ”SIERANEVADA”
Premiul pentru montaj - Roxana Szel pentru filmul „C INI”
Premiul pentru coloana sonoră – Sam Cohen, Sebastian Zsemlye pentru filmul „C INI”
Premiul pentru muzică originală - Cristian Lolea pentru filmul „ORIZONT”
Premiul pentru scurt metraj de ficţiune- Norbert Fodor pentru filmul „PROIECȚIONISTUL”
Premiul pentru film documentar de lung și scurt metraj - Şerban Georgescu pentru filmul „VARZĂ,CARTOFI ȘI ALȚI DEMONI”
Premiul pentru film de animație - Paul Mureşan pentru filmul „MAMĂ, TATĂ, VREAU SĂ VĂ SPUN CEVA”
Premiul pentru film de televiziune - Cornel Mihalache pentru filmul „UN FILM MAI PUȚIN VESEL, MAI MULT TRIST, POETIC ȘI SFĂTOS”
Premiul Opera Prima „Alexandru Tatoș” - Bogdan Mirică pentru filmul „C INI”
Premiul pentru machiaj - Bianca Boeroiu pentru filmul “INIMI CICATRIZATE.”
În cadrul Galei Premiilor UCIN 2017, Președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, a acordat doua Premii Academice, criticului si istoricului de film Eva Sirbu si actorului Ilarion Ciobanu (in memoriam) și Premiul Special al UCIN, acordat macheurului Mircea Vodă, precum și următoarele premii speciale:
Premiul Special al Uniunii Cineaştilor - domnului Gheorghe Bălăşoiu și domnului Marius Nedelcu pentru cartea-album „Bucureşti, filmăm!”;
Premiul de Excelenţă al Uniunii Cineaştilor - domnului Aurel Miheleş cu ocazia împlinirii a 70 de ani de activitate în domeniul cinematografiei;
Premiul de Excelenţă al Uniunii Cineaştilor - domnului Alexandru Gaşpar cu ocazia împlinirii a 60 de ani de activitate în domeniul filmului documentar;
Premiul Special al Uniunii Cineaştilor - domnului Mircea Vodă - pentru contribuţia remarcabilă adusă artei machiajului în film;
Diplomă de excelență a Uniunii Cineaştilor - domnului Ioan Albu pentru contribuţia remarcabilă adusă filmului românesc.
Asociaţia Cineaştilor din România a luat naştere în anul 1963, la iniţiativa unor cineaşti legendari precum Victor Iliu, Ion Popescu Gopo, Mihnea Gheorghiu, Liviu Ciulei, Paul Călinescu şi Mircea Drăgan. În 1990, asociaţia a devenit Uniunea Cineaştilor din România. Din 1972, Uniunea a început să decerneze anual premii, prin intermediul galelor ce recompensează cele mai bune performanţe cinematografice ale anului anterior.