Cristi Puiu a primit Premiul Iniţiativei Central Europene, la Festivalul de Film de la Trieste

27 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Cristi Puiu a primit Premiul Iniţiativei Central Europene, la Festivalul de Film de la Trieste

Regizorii Cristi Puiu şi Vitalij Manskij sunt invitaţi de onoare ai Trieste Film Festival, care are loc în perioada 20 - 29 ianuarie, unde un lungmetraj şi două scurtmetraje româneşti sunt în competiţie.

Cristi Puiu a primit, din partea Iniţiativei Central Europene (CEI), premiul CEI 2017, care onorează anual un autor capabil să interpreteze realitatea contemporană europeană şi dialogul între culturi pentru ironia cu care relatează realităţile României de azi în toate operele sale, subliniind cele mai controversate aspecte.

Premiul i-a fost înmânat de Barbara Fabro, reprezentanta organizaţiei, care este unul dintre sponsorii acestui festival. Din partea CEI a mai fost prezent şi Erik Csernovitz, secretar general adjunct al organizaţiei.

 

 

Considerat „părintele noului cinema românesc”, Cristi Puiu a mai fost laureat al acestui premiu în 2006, pentru „Moartea domnului Lăzărescu”. De data aceasta, în festival a fost prezentat „Sieranevada”, care va fi lansat în cinematografele italiene în Aprilie, se arată într-un comunicat postat pe site-ul festivalului.

”Părintele noului cinema românesc” şi documentaristul rus, ieşit din graţiile Guvernului de la Moscova şi constrâns să lucreze în afara ţării, sunt oaspeţii de onoare ai celei de-a 28-a ediţii a festivalului. 

Manskij revine la festival, după un an de la câştigarea premiului pentru cel mai bun documentar, cu ”Under the Sun”. Pentru a marca întoarcerea cineastului, festivalul a pregătit un omagiu - 8 filme ale sale vor fi proiectate în cele zece zile.

Cristi Puiu a fost prezent pentru prima dată la Trieste în 2006, cu ”Moartea domnului Lăzărescu”. ”După 11 ani, el ajunge ca autor consacrat şi, pe lângă un masterclass, va prezenta şi cel mai recent film al său, «Sieranevada»”, se arată pe site-ul evenimentului.

În competiţia lungmetrajelor a fost selectat şi ”Dincolo de calea ferată”, de Cătălin Mitulescu, iar la cea de scurtmetraje, au fost incluse ”Noiembrie”, de Ion Ioachim Stroe, şi ”O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe.

Un omagiu va fi adus şi României, prin programul ”Nuovo Cinema Rumeno 2”, în cadrul căruia vor fi proiectate şase pelicule: ”Sieranevada”, de Cristi Puiu, ”Inimi cicatrizate”, de Radu Jude, ”Dincolo de calea ferată”, de Cătălin Mitulescu,  ”Noiembrie”, de Ion Ioachim Stroe, ”O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, şi ”Scris/ Nescris”, de Adrian Silişteanu.

Inaugurat, printr-o ediţie zero, în 1987, Trieste Film Festival, condus de Fabrizio Grosoli şi Nicoletta Romeo, face legătura între diverse cinematografii ale Europei.
 

 

Alte stiri din Film

Ultima oră