Șeful spionajului ucrainean Kirilo Budanov, între popularitate și jocurile de putere de la Kiev

19 Iul 2025
Șeful spionajului ucrainean Kirilo Budanov, între popularitate și jocurile de putere de la Kiev

Deși este considerat unul dintre cei mai eficienți și respectați lideri ai Ucrainei în timpul războiului, șeful serviciului de informații militare, Kirilo Budanov, se confruntă cu o opoziție crescândă în cercurile apropiate președintelui Zelenski. Potrivit The Economist, influentul șef al administrației prezidențiale, Andrii Iermak, ar fi încercat în repetate rânduri să-l înlăture, fără succes, din cauza sprijinului direct venit din partea Washingtonului. În același timp, ascensiunea SBU și marginalizarea tot mai vizibilă a GUR-lui reflectă tensiunile interne din sistemul ucrainean de securitate, în plin război și cu alegerile prezidențiale amânate pe termen nedefinit, scrie Le Figaro

Șeful serviciului de informații militare din Ucraina (GUR) ar avea, potrivit publicației Intelligence Online, ambiții prezidențiale. În rândul populației, încrederea în acest tânăr general de 39 de ani, supranumit „omul fără zâmbet”, o depășește adesea pe cea acordată lui Volodimir Zelenski.

Chipul său aproape juvenil, întărit de o tunsoare militară și o expresie veșnic impasibilă, le-a devenit familiar ucrainenilor. I se spune „omul fără zâmbet” sau „Budanov-Buddha”, prin aluzie la zeul asiatic al meditației, din cauza flegmei sale aparente. De trei ani, Kirilo Budanov, în vârstă de 39 de ani, conduce operațiunile serviciului de informații militare al Ucrainei (GUR), desfășurând misiuni de teren la fel de îndrăznețe pe cât sunt de decisive. Numele său a ieșit în evidență după spectaculoasa explozie a podului Kerci, care leagă Crimeea de Rusia, în octombrie 2022. Sau, mai recent, după lovitura cu dronă care a vizat o rafinărie din Sankt Petersburg, în ianuarie 2023, la sute de kilometri de linia frontului.

Acum, același nume începe să pătrundă în culisele politicii de la Kiev. Marți, publicația franceză Intelligence Online, specializată în domeniul informațiilor, a relatat cum o ONG de sprijin pentru veterani — oficial o organizație non-profit — condusă de purtătorul de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, servește în realitate drept platformă pentru ca generalul Budanov să își construiască o rețea extinsă în societatea civilă, pe întreg teritoriul Ucrainei. Scopul? Posibile ambiții prezidențiale.

Zelenski, concurat de propriul șef al spionajului?

Oficial, Budanov neagă că ar avea intenții politice. Totuși, tânărul general — numit la conducerea GUR în august 2020, la doar 34 de ani, devenind astfel cel mai tânăr șef al unui serviciu de informații din istoria Ucrainei — se bucură de o popularitate invers proporțională cu frecvența zâmbetului său. În sondajele realizate periodic de institutele locale privind încrederea populației în liderii țării, trei nume apar constant în frunte: Valeri Zalujnîi, fostul comandant al forțelor armate, numit ambasador în Regatul Unit în 2024, apoi Budanov și Zelenski. În cele mai multe cazuri, șeful informațiilor militare îl devansează pe președinte. Așa arată și sondajul publicat la începutul lunii iunie de New Voice of Ukraine: 55,3% încredere pentru Budanov, față de 49,1% pentru Zelenski.

Șef al GUR la 34 de ani

Încă din adolescență, tânărul originar din Kiev visa la cariera de spion. A urmat cursurile facultății trupelor aeropurtate din Odesa, iar în 2007 s-a alăturat forțelor speciale ale GUR. În 2014, odată cu anexarea Crimeei de către Rusia și începutul războiului din Donbas, Budanov a fost trimis în estul Ucrainei. Misiunile sale din acea perioadă rămân clasificate. Se știe însă că a fost rănit de trei ori în luptă, ceea ce i-a adus medalia „Ordinul pentru Curaj”. O dată, un șrapnel i-a atins zona inimii; altă dată, un glonț i-a nimerit brațul drept, care nu și-a mai recăpătat complet mobilitatea.

Kirilo Budanov nici măcar nu era general când a preluat conducerea serviciului de informații militare. De la începutul războiului, tot ce se întâmplă în spatele liniilor inamice — acte de sabotaj, operațiuni speciale, tactici de contrainformații — poartă în mare parte semnătura sa. Această funcție extrem de strategică l-a transformat într-una dintre principalele voci ale Ucrainei de la debutul invaziei ruse. Este cel care, prin canalul său de Telegram cu 37.000 de abonați, avertizează periodic asupra lipsei de muniție, a tentativelor de ingerință rusească sau oferă detalii despre strategia inamicului pe teren. Un maestru al spionajului și al comunicării. „Nu se mai poate altfel, nu acum”, explica el în 2023 pentru agenția Reuters, care îl întrebase despre comunicarea intensă a GUR. În opinia sa, tăcerea a fost greșeala Ucrainei în 2014. Pierzând „bătălia informațională”, Ucraina a pierdut Crimeea. „Și toate războaiele viitoare vor arăta la fel. În orice colț al lumii. Putem spune că lansăm o tendință”, declara el cu sarcasmul său caracteristic.

Finețea sa analitică îl face un responsabil extrem de ascultat și un interlocutor prețuit de presa internațională. Într-un portret dedicat tânărului general, publicația Le Monde amintea că el a fost unul dintre puținii ofițeri care au prezis că trupele ruse vor intra în Ucraina în februarie 2022. A mers până acolo încât a prezis data și ora exactă a invaziei: 24 februarie, ora 5:30 dimineața. Iar faptele i-au dat dreptate. În lumea serviciilor secrete ucrainene, competențele sale sunt recunoscute. „Forța lui principală sunt rezultatele: nu se teme de ruși și nu ezită să planifice operațiuni extrem de îndrăznețe”, declară Andrii Zahorodniuk, ministru al Apărării între 2019 și 2020, care îl cunoaște personal.

Zece tentative de asasinat

Șeful GUR este una dintre figurile cele mai detestate de la Moscova. Potrivit informațiilor serviciului ucrainean, ar fi fost vizat de nu mai puțin de zece tentative de asasinat. În 2019, mașina sa a explodat la Kiev. Soția sa, Marianna Budanova, a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu metale grele în noiembrie 2024, a cărei origine rămâne necunoscută. Dar pentru Kirilo Budanov, toate acestea par să nu fie decât obstacole trecătoare. „Îmi place”, a răspuns el în februarie 2023 într-un interviu. În ochii săi, aceste atacuri sunt mai degrabă o „recunoaștere”. „Arată, înainte de toate, că îmi fac bine treaba.”

Probabil că tocmai această determinare de neclintit este cea care îi alimentează popularitatea. În 2023, Budanov credea cu convingere în contraofensiva ucraineană și declara că restabilirea integrității teritoriale era „pe deplin realizabilă” în cursul acelui an. Realitatea l-a contrazis. Astăzi, afirmă că speră într-o încetare a focului „în lunile următoare” și își exprimă încrederea în sprijinul Statelor Unite pentru atingerea acestui obiectiv. Joi, a salutat într-un interviu pentru Bloomberg ultimatumul de cincizeci de zile impus de președintele Donald Trump Rusiei. În același timp, pledează pentru un patriotism fără compromisuri. „Nimeni nu va salva Ucraina în locul nostru”, scria el miercuri, în contextul în care țara se confrunta cu cele mai grave atacuri cu drone de la începutul războiului. „Viitorul statului ucrainean depinde de hotărârea noastră, de unitatea noastră și de voința noastră de a acționa.”

Concurat de SBU

În anturajul președintelui de la Kiev, generalul nu are doar prieteni. Potrivit The Economist, care a investigat la începutul lunii iulie luptele politice interne din capitala ucraineană, influentul șef al administrației prezidențiale, Andrii Iermak, ar fi încercat în repetate rânduri să-l înlăture pe șeful GUR. Tentative eșuate, cel puțin deocamdată, datorită presiunii exercitate de Casa Albă pentru a-l menține în funcție, afirmă publicația britanică. Un apropiat al puterii a declarat pentru The Economist, despre Kirilo Budanov: „Nouăzeci la sută dintre membrii biroului [prezidențial] cred că e nebun, iar zece la sută cred că e un geniu.” Susținătorii șefului spionajului îl descriu, dimpotrivă, ca pe un veritabil om de stat și unul dintre puținii capabili să-i spună adevărul președintelui. Însă, la mijlocul lunii iunie, mulți dintre aceștia se temeau că ultima tentativă a lui Iermak de a-l înlătura ar putea avea succes.

Pe lângă aceste amenințări interne, ascensiunea SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei – principala agenție de contraspionaj, informații interne și combatere a terorismului) a împins în plan secund GUR-ul și pe conducătorul său. Ultimele operațiuni spectaculoase, inclusiv operațiunea „Pânza de păianjen”, în care drone lansate adânc în teritoriul rus au lovit numeroase bombardiere și obiective strategice, au fost organizate de SBU.

În mai, cu ocazia unei vizite în Turcia pentru o întâlnire cu președintele Erdogan, presa a remarcat absența lui Kirilo Budanov din delegația oficială extinsă care l-a însoțit pe președintele Zelenski. Întrebat despre acest lucru într-o conferință de presă, șeful statului a răspuns că prezența lui Vasîl Maliuk, directorul SBU, era suficientă pentru a reprezenta toate agențiile de informații ale Ucrainei. „Maliuk i-a furat, într-un fel, lumina reflectoarelor lui Budanov și este considerat chiar superiorul său ierarhic”, subliniază Iaroslav Trofimov, corespondent-șef al Wall Street Journal și autorul volumului Our Enemies Will Vanish (M. Joseph, 2024).

La Kiev, zvonurile privind eventualele ambiții politice ale imperturbabilului „poker face” stârnesc mai degrabă zâmbete printre observatori. Subiectul alegerilor rămâne deocamdată îndepărtat. Nicio dată electorală nu este prevăzută, după ce scrutinul din martie 2024 a fost amânat pe termen nedeterminat din cauza legii marțiale. „Acum e vremea războiului. Iar să te poziționezi împotriva lui Zelenski echivalează cu a-i da muniție lui Putin”, remarcă Iaroslav Trofimov. „Așa că toată lumea pune politica pe pauză.”

În plus, într-un sondaj realizat în iunie privind posibilii candidați pe care i-ar prefera ucrainenii într-o eventuală cursă prezidențială, actualul președinte se afla pe primul loc, cu 21,8% din opțiuni, în timp ce Kirilo Budanov obținea doar... 3,7%. Cariera sa politică, dacă va exista vreodată una, este departe de a fi conturată.

Alte stiri din Externe

Ultima oră