Rusia a interzis gruparea religioasă Martorii lui Iehova

22 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Rusia a interzis gruparea religioasă Martorii lui Iehova

Curtea Supremă din Rusia a interzis congregaţia "Martorii lui Iehova", acceptând o cerere a Ministerului Justiției de a considera organizația religioasă un grup extremist, relatează theguardian.com.

Instanța a ordonat închiderea sediului central al congregaţiei dn Rusia și a celor 395 de filiale locale, precum și confiscarea tuturor proprietăților sale.

Avocatului ministrului Justiției, Svetlana Borisova, a afirmat în fața instanței că Martorii lui Iehova "reprezintă o amenințare la adresa drepturilor cetățenilor, a ordinii publice și a securității publice". Borisova a mai spus că opoziția Martorilor lui Iehova față de transfuzia de sânge încalcă legile rusești privind sănătatea.

Yaroslav Sivulsky, un purtător de cuvânt al Martorilor lui Iehova din Rusia, a declarat că este "foarte dezamăgit de această decizie și profund îngrijorat de modul în care aceasta ne va afecta activitatea religioasă".

Martorii lui Iehova au anunţat că vor ataca hotărârea instanţei. Ei susţin că au peste 170.000 de adepţi în Rusia. Grupul a intrat sub presiune crescândă în ultimul an.

Autoritățile ruse au pus mai multe publicații ale grupului pe o listă de literatură extremistă interzisă, iar procurorii au descris-o ca pe o organizație care distruge familiile, încurajează ura și amenință viața, descriere despre care organizația spune că este falsă.

Human Rights Watch a criticat decizia de joi ca pe o piedică pentru libertatea religioasă din Rusia. "Hotărârea Curții Supreme de a interzice Martorii lui Iehova este o lovitură teribilă pentru libertatea reliogioasă și de asociere în Rusia", a declarat Rachel Denber, director adjunct al Human Rights Watch pentru Europa și Asia Centrală.

Organizaţia și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea că, dacă hotărârea va intra în vigoare, Martorii lui Iehova ar putea face obiectul unor dosare penale și ar putea fi pedepsiţi cu amenzi şi închisoare.

sursa foto: the guardian.com

Alte stiri din Externe

Ultima oră